Иван Александров: Финансово сме стабилни, ще продължаваме да оперираме нормално

...
Иван Александров: Финансово сме стабилни, ще продължаваме да оперираме нормално
Коментари Харесай

eBag: Сам сред вериги

Иван Александров: Финансово сме постоянни, ще продължаваме да оперираме обикновено и умерено

© Анелия Николова Още по тематиката
Веригите - на шопинг за терени

" Лидл " е най-активна в покупките на имоти в София и Варна. " Билла " наема интензивно
20 юли 2018
" Фантастико " влага 63 млн. лв. в два магазина, които ще отворят тази есен

Обектът на бул. " Г.М. Димитров " в столицата е нов, а на бул. " Черни връх " - реновиран и уголемен
18 юни 2018 Първите три години могат да се нарекат " Фантастични " за онлайн магазина за хранителни артикули eBag.bg. Но на 13 август интервалът свърши и младият интернет търговец стартира независим живот без основния си сътрудник - българската верига " Фантастико ".

Сега компанията на бизнесмена Иван Александров " Кънвиниънс " ще опита независим живот. Това, най-малко първоначално ще е предизвикателство, тъй като значи независими контракти с доста снабдители, логистика, маркетинг, личен огромен финансов запас... Плюсът е, че към този момент нишата на интернет търговия с храни е вакантна. А близката година ще е тест дали младата компания може сама да провежда тези доставки.

Това лято очевидно е сезон на раздели за компанията - Александров е откупил назад миноритарния дял в eBag.bg от " Нова тв " и дъщерната й " Нет инфо ".

Любовта трае три години

Сътрудничеството сред двете компании е от 15 май 2015 и резултатът от него бе портфолиото на eBag.bg от над 15 000 бързооборотни артикули, отразяващи асортимента и цените на " Фантастико ". По-късно интернет магазинът добави и над 600 аптечни артикули - медикаменти без рецепта, хранителни добавки, здравна козметика, хомеопатия, само че главният му бизнес остана обвързван с бързооборотните артикули.

Партньорството с комерсиалната верига в този момент е прекъснато, като съответните аргументи не са оповестени, само че множеството версии клонят, че е по самодейност на веригата.

" Водихме диалози и стигнахме до решение, че най-добре и за двете страни е да се разделим и всяка да продължи независимо. Няма нищо пикантно в тази разлъка. В отлични връзки сме с " Фантастико ", откъдето ни спомагат с контакти и ни оказват помощ да сключим контракти с контрагенти. Отношенията ни са културни, цивилизовани ", изясни за " Капитал " Иван Александров, създател и мажоритарен притежател на eBag.bg. От " Фантастико " отхвърлиха коментар по тематиката.

Самоуправление

И след раздялата онлайн платформата продължава да продава нормалната гама артикули. " За крайния клиент няма да се промени нищо ", твърди Иван Александров. Той счита, че отделянето носи преимущества, тъй като ще разреши на онлайн магазина да бъде по-гъвкав при предлагането на нови артикули. " Ще управляваме по-добре портфолиото си, няма да подвластен единствено от продуктите, които са листвани във " Фантастико ", обобщава Александров.

Досега договарянето с доставчиците е било грижа на комерсиалната верига, в този момент - на екипа на eBag. " Вече ще би трябвало да следим за избора, за осъществяването на договорите, за качеството на доставките. Това е плюс, само че лишава и запас. Имаме контактите, получаваме поддръжка от " Фантастико ", по тази причина няма заплаха някоя група артикули да изчезне дълготрайно. Всички съществени артикули са и ще бъдат налични в уеб страницата. Възможно е някои артикули да липсват за известно време или да ги сменяем с аналогични, само че това е естествен търговски цикъл ", проучва Иван Александров. Екипът на онлайн платформата към този момент е водил диалози с 327 сътрудници - дистрибутори, производители, вносители. " С някои от тях сме сключили контракти, с други следва да го създадем, с трети към момента преговаряме ", заключи Александров.

Няма да има промени и в ценовата политика на eBag, твърди основателят му. " Ние не сме дискаунтъри и не гоним техния ценови сегмент. Нашата услуга е с доста добавена стойност. Модерният човек става все по-зает, а с онлайн поръчката ние му спестяваме два часа извършване на покупки във физически магазин и му доставяме поръчаното до дома в комфортен за него ден и час ", споделя той.

От четирима през 2015 година заетите в eBag нарастват до 15 през 2016 година и над 30 – през 2017 година, а в този момент надвишават 50. Предпоставка за обособяването е и новата складова база от 3000 кв.м, защото до неотдавна онлайн магазинът е употребил площи на " Фантастико ". " От 14 юни т.г. към този момент разполагаме със склад, който разрешава осъществяване на 600-800 поръчки на ден. Инвестирали сме над 1 млн. лв. в наемане и съоръжение на склада, програмен продукт, артикули, логистика, хора ", прецизира Иван Александров.

Той показва, че от основаването на компанията през 2015 до момента всяка година eBag бележи най-малко 100% растеж на приходите, само че неналичието на задоволително потенциал за депозиране и пакетиране на поръчките възпирала растежа. " Случвало се е предложенията в уеб страницата да са разпродадени един-два дни авансово, клиенти да чакат няколко дни, до момента в който осъществим поръчката. Това е недопустимо ", обобщава Александров. Засега eBag извършва по към 200 поръчки среднодневно, само че проектите на основателя му включват постигане на цялостния потенциал на склада.

Раздяла №2 - година и половина дружно

Това лято Александров се разделя освен с " Фантастико ", само че и с част от съдружниците си в eBag. През януари 2017 година като миноритарни притежатели в " Кънвиниънс " влязоха " Нова Броудкастинг груп " и свързаната с нея " Нет инфо " с по 10% дялово присъединяване. Тогава купувачите разясниха, че договорката (чиято цена не бе съобщена) е " поредна стъпка в тактиката им за цифрова промяна и въвеждането на нововъведения на пазара ".

През юли тази година мажоритарният притежател Иван Александров е изкупил назад 20-процентния дял на " Нова Броудкастинг груп " и " Нет инфо ". " Сделката е добра и за двете страни ", заключи Александров, без да прецизира сумата. В резултат той има 96% от капитала на сдружението, а останалите 4% са на Ивайло Александров Караманолев, който дава отговор за софтуерната част на бизнеса на eBag.

" Няма връзка сред решението за раздялата с " Фантастико " и изкупуването на дяловете. Няма нищо пикантно нито в едното, нито в другото събитие ", твърди Иван Александров.

Висока цел

По данни на компанията eBag.bg държи 60-70% от онлайн пазара на хранителни артикули и бързооборотни артикули в София. " Имам визия за бъдещето на бизнеса. Всички стъпки до момента са за положителното на компанията и ще й оказват помощ да се развие ", споделя Александров.

Екипът на eBag възнамерява да предложи нова категория храни – от фермери, да усили гамата биопродукти, да разшири предложенията от аптеки. Ще се развие и като marketplace, т.е. сътрудници ще оферират лични произведения на платформата на eBag.bg.
" Финансово сме постоянни, ще продължаваме да оперираме обикновено и умерено ", обобщава Иван Александров.

За 2017 година общите доходи на " Кънвиниънс " са близо 3.8 млн. лева против 1.5 млн. лева през 2016 година, демонстрират данните в доклада. Загубата обаче също пораства – от 87 хиляди до 651 хиляди лв. през предходната година. Само за предходната година сдружението е имало разноски за реклами за над 600 хиляди лева главно към групата на " Нова ".

" За първото шестмесечие на тази година продажбите са за към 4 млн. лв.. Планираният за 2018 оборот е сред 8-10 милиона лв.. Нашата цел е в границите на пет години да достигнем оборот от 100 млн. лева на година. При пазар на храни и бързооборотни артикули в страната за над 10 милиарда лева годишно, това е изцяло реалистична цел. Наясно сме, че няма да се случи с досегашните вложения, по тази причина планираме нови. Обмисляме по какъв начин да ги изпълним – посредством банково финансиране, съдружници, фондове и други Това, което вършим, е много характерно, само че имаме искания, че сме най-подготвеният състезател в този сегмент със стройна организация и с благоприятни условия за корекции на модела при потребност ", разгласи Александров. Досегашният модел на работа с " Фантастико "

Поръчките са се правили посредством онлайн платформата eBag.bg. Пакетирането на стоките се е правило от екип на " Фантастико " в два от магазините на веригата. Разнасянето и доставката им е било грижа на онлайн магазина, който разполага със лични бусове.
" Маркетингът, връзката с клиента, логистиката, популяризирането, рекламата бяха наше обвързване, защото услугата се предлага под нашия бранд ", изясни Иван Александров.
Интернет магазинът е продавал на цените във физическите магазини на " Фантастико ", като е печелил от отстъпката, която получава от веригата.
За " Фантастико " съдействието е давало още един канал за продажби (малък поради общия им оборот от 490 млн. лева през 2017 г.). Освен това онлайн платформата е плащала за наем и за услугата " пакетиране " - за 2017 година общата сума е 222 хиляди лв., излиза наяве от доклада в Търговския указател на " Кънвиниънс ", през която оперира eBag.bg " Фантастико " бе единствената огромна комерсиална верига в страната, която оферираше онлайн продажби на своята гама артикули. Дали и по какъв начин веригата ще продължи да предлага продуктите си и посредством интернет към този момент не е ясно, защото от компанията отхвърлиха коментар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР