Ива Митева от ИТН заяви в Денят започва, че след

...
Ива Митева от ИТН заяви в Денят започва, че след
Коментари Харесай

Ива Митева: Трябва да се види дали наистина има заплаха за националната сигурност

Ива Митева от Има Такъв Народ съобщи в " Денят стартира ", че откакто те са оповестили, че изтеглят министрите си от държавното управление, е настъпила суматоха. " На 8-и обявихме, че изтегляме нашите министри, а на 9-и министър председателят е почнал да работи еднолично, тъй като е считал, че ще бъде свален от власт ", сподели тя.

" На председателския съвет нощес, на който беше изслушан външния министър с целия му екип и шефовете на спецслужбите, чухме потресаващи неща. Бяхме всички стъписани първоначално, а по-късно възмутени от държанието на премиера, от това по какъв начин може в една демократична страна да се дават инструкции. Многократно, часове наред задавахме един и същи въпроси, тъй като не можехме да повярваме на това, което чуваме ", сподели Митева.

По думите ѝ на 9-и в точка всякакви в Съвета по сигурност към Министерски съвет се внася за разглеждане отчет по реципрочността по Виенската спогодба. Постигнато е единодушие у нас и в Руската федерация да има по 48 лица с дипломатически статут и механически личен състав. У нас съветските представители са 119 лица, като 70 са изгонени, а 1 е напуснал самичък страната.

Според Митева на 10-и министър председателят подрежда устно на шефа на ДАНС да търсят метод за изгонването на тези 70 индивида. Изпращат се два листата към Външно министерство, в които са поименно тези лица с претекст " опасност за националната сигурност ". Министерство на външните работи желае инструкции от Министерски съвет, които към този момент са в Народно събрание, и въз основа на тях се издават нотите от Външно министерство, подписани от зам.-министър Ирена Димитрова.

Митева е безапелационна, че се смесва правилото на взаимност и уронване престижа на дипломацията.

Дипломатическият и механически личен състав е трябвало да бъде понижен, само че министър председателят е бързал и работил еднолично. Трябва да се види дали в действителност има опасност за националната сигурност, сподели Ива Митева.

Тя се надява през днешния ден Външно министерство да организира среща с посланика, както и министър председателят да даде ясни насоки на Министерство на външните работи. Надява се двете страни да седнат на една маса и да се схванат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР