Ива Георгиева е представител за България на една от най-големите

...
Ива Георгиева е представител за България на една от най-големите
Коментари Харесай

Световна компания в спорта: БГ футбол няма ясна визия за развитие и управление на съоръженията

Ива Георгиева е представител за България на една от най-големите и одобрени международни компании, със сериозна експертиза в спорта – Lagardere Unlimited. С повече от 10 години професионален опит в областта на интернационалния маркетинг, тя работи в партньорство с едни най-големите интернационалните компании в областта на спорта – International Management Group, IFS и Lagardere Unlimited.

Георгиева даде изявление за Gong.bg , в което главно се визира казусът с ръководството на стадионите в България.

Повод да я потърсим е тематиката, която напоследък необятно се разяснява, а точно - кандидатурата на България за Европейското състезание през 2028 година. България, Гърция, Сърбия и Румъния ще вземат участие дружно в кандидатурата за домакинство на Европейското състезание по футбол през 2028 година, Световното състезание по футбол през 2030 година и още веднъж, в случай че предходните са несполучливи, за Европейското състезание по футбол през 2032 година;

- Г-жо Георгиева, през годините, екипът ви направи няколко опита да построи нов стадион в страната. Каква е повода да не се стигне до сполучлив край?

- Причината България да бъде обект на интерес за създаване и ръководство на нов футболен стадион, бе предизвикана от обстоятелството, че макар незадоволителното показване на българския футбол през последните години, страната има обичаи в този спорт, висока зрителска просвета и мощно изразена преданост на почитателите към тимовете, които поддържат. Тези предпоставки дадоха задоволително съображение на екипа ни, да насочи вниманието и напъните си към показване на нов, финансово ефикасен метод за ръководство на спортни уреди 365 дни в годината.

Според мен, това, което екипът ни недооцени (а и няма по какъв начин да бъде предмет на професионална оценка), бе конюнктурата в страната, манталитета, включително и особеното схващане за това по какъв начин се ръководи едно спортно оборудване и при какви условия същото това оборудване би могло да бъде осъществено като бизнес-проект. Следейки с интерес развиването на българския футбол, чувах много екзотични оферти, съпътстващи опцията за създаване на подобен.

Съжалявам, само че сходни хрумвания са несъстоятелни. Спортът не би трябвало да бъде употребен като разменна монета. Едно ново оборудване, вярно планувано, проектирано, издигнато и ръководено, е в положение да генерира доходи, задоволителни за издръжката на футболен клуб. Спортът не е напълно обществен или политически план. Той е лице и модел за подражателство на една нация и този факт не трябва да бъде омаловажаван.

Не е от значително значение, че не успяхме да осъществяваме план в страната, по-скоро е притеснителен фактът, че до този миг, към момента не виждаме финансово измерима и ефикасна визия за развиване на българския футбол и ръководство на спортните уреди, като цяло. За страдание, наподобява, че това не е единствено мое мнение, е всеобщата оценка за равнището на българския футбол.

- В кои страни правите активност?

- Lagardere построява, създава и ръководи игрища по целия свят, със мощен акцент върху европейските страни, с цел да изброя една, две или пет страни. Разбира се, това е единствено дребна част от експертизата и услугите на компанията. Groupama Arena в Будапеща, да вземем за пример, е план на Lagardere, осъществен в страна, сходна на българската стопанска система, и то доста сполучлив. Това е „ домът “ на най-престижния футболен клуб на унгарците Ferencvaros Torna Club (FTC), който може да бъде посочен като добра процедура, освен като структура, само че във всички посоки.

Клубът получава обилни доходи както от разнообразни събития (над 200 събития през всяка година), само че и от храна и питиета, гостолюбие, права на именуване, спонсорство, билети и така нататък, като в същото време оборудването има извънредно ефикасна цена на употреба. Давам Унгария като образец за тези, които ще кажат, че България не е Германия или Англия, да вземем за пример. И най-интересното е, че към този момент стадионът се ръководи 100% от унгарците, които бяха подготвени за това ново предизвикателство от Lagardere, по този начин както компанията подхожда с всички свои планове по света.

 Lagardere Unlimited
източник: Lagardere Unlimited
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР