Ицхак Херцог, политик ветеран и потомък на видно израелско семейство,

...
Ицхак Херцог, политик ветеран и потомък на видно израелско семейство,
Коментари Харесай

Избраха Ицхак Херцог за президент на Израел

Ицхак Херцог, политик деец и потомък на видно израелско семейство, беше определен за президент на Израел, осведоми "Франс прес ".
Анонимното гласоподаване се организира измежду 120-те членове на Кнесета (израелския парламент). Херцог ще бъде 11-ият президент на Израел, наследявайки Рувен Ривлин, който би трябвало да напусне поста си идващия месец след седем години на поста.
60-годишният Херцог е някогашен началник на израелската Партия на труда и водач на опозицията, който безрезултатно се кандидатира против премиера Бенямин Нетаняху на парламентарните избори през 2013 година
Той е потомък на видно ционистко семейство. Баща му Хаим Херцог беше дипломат на Израел в Организация на обединените нации. Чичо му, Аба Ебан, беше първият външен министър и дипломат на Израел в Организация на обединените нации и Съединени американски щати. Дядо му е първият основен равин в страната.
Херцог победи Мириам Перец, възпитателка, която се възприема като удобен новобранец. Тя също се смяташе за по-близка до преобладаващия закостенял и националистически политически лагер в страната.
Херцог е бил началник на еврейската организация, организация с нестопанска цел, която работи в тясно съдействие с държавното управление за поощряване на имиграцията в Израел, през последните три години, откогато подаде оставка от Народното събрание. Той беше всеобщо обсъждан като любимец поради дълбоките си връзки с политическия естаблишмънт. Той ще заема поста за един седемгодишен мандат, започващ на 9 юли.
Президентът, въпреки и значително параден държавен глава, има за задача да разпорежда на водач на политическа партия да образува ръководещи обединения след парламентарните избори. През последните две години Израел организира четири парламентарни избори на фона на продължителна политическа рецесия.
Противниците на Нетаняху имат период до среднощ да сформират ново съдружно държавно управление. Ако се провалят, страната може да бъде хвърлена в поредна предизборна акция.
Президентът също има пълномощията да амнистира - създавайки евентуално сензитивна обстановка, откакто Нетаняху е изправен пред съда за поредност обвинявания в корупция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР