ицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че

...
ицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че
Коментари Харесай

Захариева: Ще инициираме дебат в ЕС за единни критерии за контрол на вътрешните граници

ицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разгласи, че България ще инициира спор в Европейски Съюз за приемане на единни критерии за надзор на вътрешните граници в изискванията на пандемията от ковид.

По време на обичайна посланическа конференция тя прикани ръководителите на дипломатическите ни задачи да работят по тази задача, оповестиха от Министерство на външните работи.

"Ние в Европейски Съюз успяхме да въведем критерии за трети страни, а в това време в границите на Европейски Съюз критерии за вътрешните граници няма. Изработването на такива критерии в този момент е една от най-важните задания " , сподели Екатерина Захариева, която откри посланическата конференция.

По думите й единните правила за надзор на вътрешните граници в Европейски Съюз би трябвало да бъдат ясни и обществени, както за жителите, по този начин и за бизнеса.

"Вирусът няма да изчезне през днешния ден и на следващия ден, предстоят още месеци до откриването на ваксина и до всеобщо имунизиране. Лично считам, че ще бъде груба неточност да се стигне до обстановката от март, когато нямаше опция за напредване – освен за жители, само че и за товари. До края на седмицата ще предизвикваме предлагането ни с писмо ", съобщи вицепремиерът.

Тя акцентира, че в противоположен случай жителите и стопанските системи са застрашени от компликации и непредсказуемост.

Според Екатерина Захариева рецесията с ковид дава и опция за Европа да усили своя суверенитет.

"Радвам, се, че в Европейски Съюз стартира спор за това Европа да усили своя суверенитет и своята самостоятелност. Нямам поради европейски суверенитет от вида "ЕС преди всичко ", а увеличение на стратегическата самостоятелност с благоприятни условия да решаваме рецесии преди всичко в Европа ", сподели външният ни министър.

Тя напомни напъните на Министерство на външните работи, които бяха положени, с цел да бъдат обезпечени зелени коридори за напредването на артикули сред страните членки и благодари на българските посланици за напъните, които дипломатическите ни задачи поставиха за отваряне на зелени коридори за български артикули, както и за връщането на български жители в родината им при започване на пандемията.

Екатерина Захариева акцентира, че макар рецесията с ковид Европейски Съюз и България означават триумфи.

Европейският съвет даде мощен сигнал за единение с приемането през юли на общия дълголетен бюджет и избавителен проект за излизане от рецесията. България, от своя страна, направи значима стъпка по пътя си към участие в Еврозоната, като бе призната в така наречен чакалня на Еврозоната - механизма ERM – 2.

"Приемането ни в ЕРМ-2 е огромен триумф. Надявам се, че жителите схванаха какво значи това макар подправените вести ", сподели Екатерина Захариева.

Почетен посетител при откриването на посланическата конференция бе министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, който се включи посредством видеовръзка от Виена.

"Сега се нуждаем от дипломация повече от всеки път ", сподели Шаленберг, който също акцентира нуждата от единение и взаимност сред страните, изправени пред общото предизвикателство на COVID-19, с цел да излезем по-силни от рецесията.

"България и Австрия имат доста общо. Ние не сме огромни страни и по-добре от другите знаем какъв брой сме подвластни от интернационалното съдействие. Заедно пазиме мултилатералната система, учредена на върховенството на закона, положително ръководство, открит пазар, и изключително със спазването на човешките права. Вярвам, че тази нужда от мултилатерализъм стартира с Европейския съюз ", съобщи австрийският външен министър.

Александър Шаленберг изрази страдание за наложените от Австрия ограничавания за български жители при влизане в страната и акцентира, че те ще бъдат отстранени незабавно откакто събитията разрешават това.

"Първите няколко седмици след настъпването на пандемията, в началото всяка една страна се грижеше предпочитано за проблемите си на национално равнище. Бързо се научихме обаче, че обстановката не е нормална. Да, живеем в невероятни времена, само че за пръв път всяка една страна се сблъсква с идентични проблеми. Това обаче може да е опция и тази рецесия да бъде положителен подтик за многостранно съдействие ", съобщи Шаленберг.

Той акцентира, че по време на рецесията Европейският съюз е изпратил мощен сигнал на сътрудниците си за взаимност и отговорност, като е взел решения за избавителния проект и общия бюджет. Австрийският външен министър открои и ролята на България за запазването във фокуса на Европейски Съюз на европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

"В наш общ интерес е да имаме сигурна и просперираща Югоизточна Европа. Оценявам изключителния принос на България за това и за европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания ", сподели Шаленберг и открои позитивната роля на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред страната ни и Република Северна Македония, както и взаимното председателство на двете страни в този момент на Берлинския развой за Западните Балкани.

Последиците от рецесията, настъпила поради ковид, са във фокуса на тазгодишната двудневна посланическа конференция, в която вземат участие 71 български посланици. Именно поради усложнената от пандемията обстановка по света конференцията за първи път в историята си е проведена посредством видеоконферентна връзка. Сред обсъжданите тематики са и външнополитическата обстановка в света – споровете в Либия, обстановката в Източното Средиземноморие, ролята на България в Европейски Съюз, работата на дипломацията ни в интерес на българската стопанска система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР