„Ице, не обичам да говоря по телефона, затова ти пиша.

...
„Ице, не обичам да говоря по телефона, затова ти пиша.
Коментари Харесай

Вижте последното писмо на разстреляния Васил Илиев! Босът убит, защото искал да прави…

„ Ице, не обичам да приказвам по телефона, по тази причина ти пиша. Ще върша банка. “ Така стартира писмото на шефа на ВИС Васил Илиев до неговия другар от спортното учебно заведение „ Олимпийски очаквания “ Христо Марков. Написано е на 26 февруари 1995 година По това време Марков е народен представител в Народното събрание от Съюз на демократичните сили и има многочислени контакти във всички сфери.



Илиев е разстрелян на 25 април 1995 година

Точно два месеца откакто е изпратено писмото, могъщият необут на групировката ВИС е разстрелян в черния си „ Мерцедес “ на път за ресторант „ Мираж “. „ Очистиха го поради тази банка – разкрива пред „ България Днес “ Марков.

– Васил искаше да я кръсти „ Осогово “. За разлика от тогавашните кредитни милионери, Васил имаше пари в брой. Истински, свежи пари. Виждал съм в офиса му чували с кинти. Държеше ги в един дрешник. Той си знае по какъв метод ги е спечелил, само че е реалност, че ги имаше. А по това време банковата система към този момент беше почнала да се клати. Подготвяше се оня деликатно плануван прелом, който в последна сметка докара до рухването на цялата финансова система.

И внезапно – някакво момче от Кюстендил с голяма финансова мощност желае да се намеси в играта. Не му разрешиха. Убеден съм, че това е главната причина Васил да бъде разстрелян. “ Илиев неслучайно се доверява на Христо Марков, когато търси приближен човек за банката си. Двамата учат дружно в софийското спортно учебно заведение „ Олимпийски очаквания “ през 80-те години. „ Аз упражнявах щанги, а Васил битка – спомня си някогашният народен представител. – Илиев беше по-умен от останалите борчета и четеше много. Като състезател беше прозорлив. В битките взимаше това, което му би трябвало, без непотребни страсти. Напуснах „ Олимпийски очаквания “ към година и половина откакто влязох в това учебно заведение. Майка ми е фармацевт и бързо разбра, че там ни тъпчат с всевъзможни химикали. Измъкна ме оттова, макар че моето предпочитание беше да продължа да се занимавам със спорт.

Христо Марков

С Васил Илиев се засякохме още веднъж при започване на 90-те години в Слънчев бряг. Поддържахме положителни връзки и постоянно се срещахме. Видяхме се и на международното по футбол в Съединени американски щати през 1994 година, когато нашият тим стигна до полуфинал. Няма да не помни по какъв начин след успеха над Аржентина с 2:0 Васил черпеше на стомах всички българи в един ресторант. Американците не бяха виждали такова нещо. Изпи се голямо количество уиски. Всичко плащаше Васил. Истината е, че той беше пословично великодушен. Любимата му ария беше „ Бедни-богати “, мисля, че Тони Дачева я извършва. Веднъж в софийско заведение си поръча това парче на певицата и и даде толкоз пари, колкото тя не беше виждала през целия си живот. Факт е, че след убийството на Васил Илиев неговият брат Георги го наследи, само че приживе Васко го държеше малко настрани от бизнеса. Жоро обичаше купоните, постоянно беше подготвен да се напие и да се сбие. Васил не харесваше тези демонстрации. Той беше на път да мине на друго равнище в бизнеса, само че не му разрешиха. Добър или неприятен, този човек игра значима роля в историята на България през 90-те. И за мен главната причина да бъде премахнат е, че не се вписа в сюжета с рухването на банките. “



Писмото, което Васил Илиев написа на Христо Марков
Така Илиев не съумява да сбъдне огромната си фантазия и да превземе финансовия Олимп. Враговете му се оказват по-силни и той е засипан с дъжд от патрони в първокласната си лимузина. И до през днешния ден се приказва, че убийците го разстрелват, до момента в който босът на ВИС пътува за среща със Слави Трифонов. Смъртта на Васил Илиев го трансформира в паметна фигура за подземния свят. Наскоро негови почитатели оповестиха, че са подготвени да възродят организацията и да вдигнат монумент на братя Илиеви.

Последното писмо на боса

Ице, не обичам да приказвам по телефона, по тази причина ти пиша. Ще върша банка. Имам всичко: капитал, здания и така нататък Ще те помоля да ми посочиш финансист. Знам, че имаш такива познати. Трябва да е млад, доста сръчен, но доста, да е приключил финанси и заем, за изпълнителен шеф на банката. Ще е доста удовлетворен от заплащането, но МНОГО! А и да е предпазлив и да не приказва много-много. Да желае да се развива. Затова разгадавам на теб да ми посочиш подобаващ човек. Виж там, в Пловдив, може да има. Трябва ми доста бързо. Айде, ще почерпя богато! Чакам. Васил 26.02.95 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР