ИТН внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за

...
ИТН внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

ИТН иска промени в Закона за личната помощ |

Има Такъв Народ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за персоналната помощ, заяви в коридорите на Народно събрание депутатът Станислав Балабанов.

Той съобщи, че е извънредно време да се изпълнят настояванията на майките на децата с увреждания, чиито палатки повече от две години стоят в Триъгълника на властта. 

В законопроекта с изключение на редица публицистични промени е заложено хората с увреждания сами да избират персоналните си асистенти. Предвижда се още часовете, в които те получават персонална помощ, да бъдат съобразени с самостоятелните им потребности, като времетраенето да не се лимитира до един общоприет работен ден от 8 часа. За да се случи това, е предвидена категоризация - заложени са четири степени на нужда от такива услуги. 

Лицата, които имат потребност от целодневна помощ, ще имат право на помощник, който ще може да работи до 12 часа в работен ден и до 8 часа през почивните дни. Това значи, че персоналните асистенти ще могат да работят по най-вече 336 часа месечно.

Възнаграждението на асистентите се дефинира на база на коефициента от 1,4 от минималната часова работна заплата в страната, в допълнение трудово заплащане или от социалноосигурителните и здравноосигурителните вноски, в случай че лицето не се обезпечава.

Тези елементи обаче не станаха ясни от изказването на Балабанов, който в речта си заложи на претекстовете, а не и на действителните оферти. Освен това по традиция от Има Такъв Народ отхвърлиха да дават отговор и на уточняващи журналистически въпроси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР