Италия се приближи вчера до избиране на първа в историята

...
Италия се приближи вчера до избиране на първа в историята
Коментари Харесай

Италия избира първата си жена за президент?

Италия се приближи през вчерашния ден до избиране на първа в историята на страната жена на президентския пост, след пет дни на невъзможност при няколко тура на гласоподаване, което накара партийните водачи да търсят компромисно решение, съобщи Ройтерс.

Политически източници споделиха, че евентуална кандидатка е Елизабета Белони - посланик от кариерата, която е отпред на тайните служби, като министърката на правораздаването Марта Картабия също е измежду премисляните разновидности.

Работя за това да имаме интелигентна жена президент, ката водачът на дясната партия " Лига " Матео Салвини пред публицисти, след среща с водачите на двете основни левоцентристки сили - Демократическата партия и Движение " Пет звезди ".

Надявам се на следващия ден да приключим, добави Салвини.

Лидерът на Движение " Пет звезди " Джузепе Конте сподели, че и той желае жена да размени досегашния държавен глава Серджо Матарела, чийто 7-годишен мандат изтича идната седмица.

Много се веселя, че другите политически сили също демонстрират, че желаят да се реализира сделка за жена претендент от най-високо равнище, написа Конте в Twitter.

В Италия президентът е авторитетна фигура, той назначава министър-председателя и постоянно се намесва, с цел да позволи политически рецесии в третата по мощ стопанска система в еврозоната, където държавните управления оцеляват приблизително по една година, отбелязва Ройтерс.

За разлика от Съединени американски щати и Франция, където президентът се избира директно, в Италия той бива избиран от 1009 парламентаристи и представители на районните управляващи с скришен избор, който политически водачи постоянно се пробват да управляват.

По-рано през вчерашния ден десноцентристките водачи на " Лига ", " Форца, Италия " и " Италиански братя " ядосаха съперниците си, като при първото гласоподаване за деня подредиха на своите депутати да гласоподават за консервативната председателка на Сената Елизабета Казелати, вместо да поддържат консенсусен претендент.

Този ход се оказа срамен неуспех, защото Казелати беше подкрепена единствено от 382 души при нужни най-малко 505, с цел да бъде определена.

Стреснат от това проваляне, Салвини незабавно стартира диалози с съперниците си за намиране на партийно необвързана жена претендент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР