Италия се готви да построи най-дългия висящ мост в света.

...
Италия се готви да построи най-дългия висящ мост в света.
Коментари Харесай

Италия започва да строи най-дългия висящ мост в света

Италия се готви да построи най-дългия провесен мост в света. Той ще минава през Месинския пролив и ще свързва остров Сицилия с крайбрежията на Калабрия.
Зелена светлина за огромния инженерен план даде италианският министър председател Джорджа Мелони, откакто подписа декрета за неговото реализиране.

Министърът на превоза Матео Салвини съобщи, че се надява строителните работи да стартират до юли 2024 година

Идеята за свързване на Калабрия и Сицилия е по-стара от самата Италия. Първите опити за сливане на двата бряга датират от времето на античните римляни, когато през 252 година пр.н.е. консулът Метел навързва бъчви и дърва, с цел да придвижи 100 бойни слона от Картаген до Рим, написа Плиний Стари.

През 2006 година търгът за създаване на моста беше предоставен на интернационален консорциум, управителен от най-голямата италианска строителна компания. Когато държавното управление на Берлускони пада през същата година, проектите за създаване на моста се срутват.
Снимка: btvnovinite.bg
Оттогава насам разнообразни държавни управления се пробват да възобновят концепцията за мост, а сегашната ръководеща коалиция на Мелони, Салвини и Берлускони я включи в листата с предизборните си обещания. Когато Салвини стана министър на превоза, трансформира плана в собствен приоритет.

Мостът ще бъде дълъг към 5 км и ще включва централен прозорец с дължина 3,3 км – по този начин ще надмине настоящия връх от малко над два километра централен прозорец на моста Чанаккале в Турция.

Според плана ще има по три ленти за придвижване във всяка посока, от които една за спешни обстановки, а по средата ще има влакови линии. На всеки час ще могат да минават 6000 леки и товарни автомобила, а всеки ден – 200 влака. Мостовата платформа ще бъде построена по този начин, че да устоя на ветрове със скорост до 300 км/ч и ще може да остане отворена за придвижване при ветрове със скорост до 150 км/ч.
Снимка: btvnovinite.bg
Цената на плана е 4,5 милиарда евро единствено за моста и близо 7 милиарда евро за инфраструктурата, която ще го поддържа от двете страни – модернизиране на пътните и железопътните връзки, създаване на терминали и подготвителни работи по земята и морското дъно, с цел да се „ понижат хидрогеоложките опасности “ по време на строителството.

Месинският пролив е ситуиран по продължение на разломна линия, където през 1908 година земетресение с магнитуд 7,1 лишава живота на над 100 000 души и провокира цунами, което опустошава крайбрежните региони от двете страни на пролива. Трусът е най-смъртоносното записано сеизмично събитие в Европа досега.

Природозащитниците настояват, че мостът ще бъде унищожителен за дивата природа в раойна, защото в Месинския пролив минават птици и морски бозайници и е съсредоточено едно от най-високите равнища на биологично многообразие в света. Твърдят, че мостът, както по време на строителството, по този начин и след него, ще наруши миграционните пътища сред Африка и Европа.

А публичното мнение в Италия и от двете страни на пролива остава смесено, като съществени поддръжници на плана са заетите в туристическия бранш и търговията.


Снимка: btvnovinite.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР