Италия преживя рекорден брой екстремни метеорологични явления през 2023 -

...
Италия преживя рекорден брой екстремни метеорологични явления през 2023 -
Коментари Харесай

Италия преживя рекорден брой екстремни метеорологични явления през 2023 г.

Италия претърпя рекорден брой рискови метеорологични феномени през 2023 - годината, която се обрисува като най-горещата в страната от над 150 години насам, се споделя в отчети, представени от Българска телеграфна агенция.

Според климатичната обсерватория, ръководена от екогрупата „ Легамбиенте “ (Legambiente), тази година в Италия са регистрирани 378 тежки метеорологични събития, което е с 22% повече спрямо 2022 година - от горещини до суша и от градушки до наводнения, както и рискови ветрове, които са директно виновни за минимум 31 смъртни случая.

От друга страна, земеделското лоби „ Колдирети “ (Coldiretti) разгласи, че през тази година на територията на италианския полуостров е имало повече от девет тежки метеорологични събития дневно.

В отчета си „ Колдирети “ пресмята, че рисковите метеорологични условия са предизвикали рекордните 6 милиарда евро вреди на посевите и селскостопанската инфраструктура, което е довело до дефицит на продукция в страната на зехтин, праскови, нектарини и пшеница.

Според изчисленията на „ Легамбиенте “ най-тежко е потърпевша северната част на страната, където са регистрирани 210 обособени рискови метеорологични събития, следвани от 98 в централните региони и 70 в южната част, която включва островните райони Сицилия и Сардиния.

Сред рисковите метеорологични феномени са наводненията, рекордно високите температури, свлачищата, провокирани от дъжд, и градушките, се споделя в отчета.

Голяма част от Европа пострада от дълго и изсъхнало лято и голям брой тежки метеорологични феномени тази година, само че Италия постоянно е по-силно наранена заради дългата си брегова линия и излагането на морето на два бряга. Метеорологичните данни сочат, че тази година ще бъде най-топлата от повече от 150 години насам, откогато се води статистика в Италия.

Междувременно метеорологичните организации предвиждат, че годината ще приключи с извънредно топъл интервал с високи дневни температури в огромна част от италианския полуостров, което подсигурява, че 2024 година ще стартира с топла вълна.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР