Италия преговаря в Европа за организиране на система за автоматично

...
Италия преговаря в Европа за организиране на система за автоматично
Коментари Харесай

Италия води преговори в ЕС за временен механизъм за автоматично разпределяне на мигрантите, спасени в ЕС

Италия договаря в Европа за образуване на система за автоматизирано разпределение на мигранти, избавени в Средиземно море.

Това ще бъде краткотрайна мярка, заяви през днешния ден дипломатически източник в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес. Източникът сподели, че договарянията напредват и на следващия ден ще има среща на равнище специалисти в Малта, на която ще се приготви и среща по въпроса сред няколко министри на вътрешните работи, която ще се състои в края на месеца.

Вчера италианският министър председател Джузепе Конте показа проекта си за механизъм за автоматизирано разпределение на мигрантите в Брюксел. Той ще включва Германия и Франция, които подкрепяли концепцията, както и Испания, Люксембург, Румъния, Португалия и Малта, настояват италианските вестници "Стампа " и "Република ". Въпросът за механизма се чака да бъде обсъждана и на 18 септември на срещата в Рим на премиера на Италия с френския президент Еманюел Макрон. После тематиката ще бъде обсъждана в детайли на 23 септември в Малта от вътрешните министри на няколко страни от Европейски Съюз, измежду които Франция, Германия, Малта и Финландия и представители на Европейска комисия.

Пред италианската преса Конте, който през вчерашния ден беседва с Урсула фон дер Лайен, съобщи, че неговите европейски събеседници са показали огромна подготвеност да се реализира бързо съглашение за разпределение на избавените в морето мигранти, даже като краткотрайно решение. Пред италианската преса Конте също по този начин загатна за "възможни финансови наказателни ограничения " за европейските страни, които отхвърлят да се причислят към мярката, имайки поради четирите страни от Вишеградската група, които отхвърлят да одобряват мигранти.

Според в. "Република " в границите на краткотрайния механизъм Франция и Германия ще одобряват по 25 % от избавените мигранти, а Италия - 10 %. Италия затвори пристанищата си за кораби на филантропични организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. Според отчет на италианското държавно управление, оповестен през август, 8691 мигранти са пристигнали в Италия през последните 12 месеца, което е с 80 % по-малко спрямо предходния интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР