Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група,

...
Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група,
Коментари Харесай

Италия предложи план за излизане от украинската криза

Италия предложи на Организация на обединените нации да бъде основана интернационална посредническа група, която да се опита да реализира последователно преустановяване на огъня в Украйна , съобщи Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи Ди Майо.

" Италианският кротичък проект е предложение, което съм обсъждал с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониоу Гутериш в Ню Йорк преди два дни ", акцентира Ди Майо. В групата би трябвало да влизат интернационалните организации като Организация на обединените нации, Европейски Съюз и ОССЕ, добави той на конференция на министрите от Съвета на Европа край Торино.

" Целта е да се работи малко по малко, започвайки да вземем за пример с местни примирия , евакуация на цивилните , опцията за отваряне на сигурни филантропични коридори " , след което да се премине към работа за дълготраен мир с същинско спокойно съглашение, изясни той.

Италианската самодейност беше стартирана в миг, когато спорът в Украйна се ускорява , като заплашва да утежни енергийната и хранителна рецесии на международно ниво, защото затруднява доста земеделската активност и износа на зърнени артикули от Украйна - страна, която беше четвърти международен експортьор на царевица и напът да стане третия в света експортьор на жито.

Според Луиджи Ди Майо препоръчаната посредническа група " би трябвало да се опита да възвърне разговора сред две страни, които сега са във война " . Италианският външен министър акцентира, че Рим е предложил тази самодейност и на представители на Г-7, в дните преди визитата му в Ню Йорк. " Ще продължим да насърчаваме начинания, които могат да улеснят разговора ", увери той.

Подробностите за този проект не са оповестени, само че съгласно италианския ежедневник " Република " доста подробният документ , показан в Организация на обединените нации и направен от дипломати от италианското министерство на външните работи, планува четири стадия:

1) преустановяване на огъня в Украйна и демилитаризация на фронта под надзора на Организация на обединените нации

2) договаряния за статута на Украйна, която ще влезе в Европейски Съюз , само че не и в НАТО

3 ) двустранно съглашение сред Украйна и Русия за Крим и Донбас (като се предлага тези " противоречиви територии да имат цялостна автономност с право да подсигуряват личната си сигурност, само че оставайки под украински суверенитет " )

4) подписване на многостранно съглашение за мира и сигурността в Европа за разоръжаване, надзор на въоръженията и попречване на спорове

Италия, третата по величина стопанска система в еврозоната, е изключително наранена от спора в Украйна, изключително заради зависимостта си от съветския газ. Бедна на енергийни запаси и лишена от атомни електроцентрали, Италия внася 95% от газа, който употребява, като през 2021 година към 40% от тях са били доставени от Русия, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР