Италия преди предизборната кампания - страна в политическа неизвестност Третата ...

Италия преди предизборната кампания - страна в политическа неизвестност Третата

Италия преди предизборната кампания - страна в политическа неизвестност

Италия преди предизборната акция - страна в политическа неопределеност Третата по величина стопанска система в еврозоната е надалеч от нова финансова рецесия, само че предизборната акция може да сковава програмата за реформиПрепоръчай (0)
Когато италианският министър председател Марио Драги става от стола си в Сената, той не загатва партията, която преди малко вкара държавното управление му в миникриза. Драги приказва в Народното събрание за пътуването си до Киев, поддръжката за Украйна и различните източници на газ.

Точно до министър-председателя седи Луиджи Ди Майо, министърът на външните работи на Италия, който този вторник към момента е част от Движение „ Пет звезди ", само че е напът да образува лична парламентарна група, проучва немският Handelsblatt.

Лявата партия, която до момента беше най-силната мощ в необятната коалиция на Драги, се раздели на два лагера след началото на войната в Украйна: от една страна, поддръжници на курса на Драги и Ди Майо за безусловна помощ на Киев, даже с тежки оръжия. От другата страна е проруското крило, което все по-силно подлага на критика НАТО и личното си държавно управление.

"Insieme per il futuro " - "Заедно за бъдещето ", е името на новата отцепническа група, към която през седмицата към този момент се причислиха повече от 60 депутати. Бъдещето на Италия обаче остава нестабилно.

Вътрешнопартийният спор може да е единствено предвестител на идните месеци, когато страната ще се впусне в предизборна акция: Нов парламент ще бъде определен напролет на 2023 година

Все още е изцяло неразбираемо по какъв начин ще наподобява съотношението на силите и дали Драги, поръчител за невижданото възобновяване на Италия след коронакризата през последната година и половина, ще може да се задържи като министър-председател.

Първо възобновяване, а по-късно връщане към спешен режим

През февруари 2021 година Драги пое ръководството на третата по величина стопанска система в режим на рецесия. Той форсира акцията за имунизиране против ковид и преработи многомилиардния държавен проект за фонда за възобновяване на Европейски Съюз.

След мощен стопански спад Италия се възвърне също толкоз мощно: през 2021 година стопанската система набъбна с 6,6%, а нивото на претовареност се увеличи до рекордно високо равнище. Драги в действителност искаше да употребява остатъка от мандата си, с цел да се заеме с просрочени промени, да вземем за пример в обществената администрация или правосъдната система.

Но по-късно пристигна войната в Украйна. А с това и връщането към спешния режим. Драги е притискан от инфлацията (6,6%) и растящите цени на енергоизточниците и към този момент се наложи да започва пакети за облекчения на стойност милиарди евро за жителите и фирмите.

Към това се прибавят и опасенията от нова криза. Преди войната прогнозите към момента звучаха доста оптимистично: стопанската система трябваше да нарасне с 4,6% през тази година. Междувременно тази цифра беше поправена на 2,8%.

Това даже не включва вероятно прекъсване на доставките на газ от Русия, които са толкоз значими за Италия. Страната генерира съвсем една четвърт от дълга в еврозоната - към 2,7 трилиона евро.

Това е нова рекордно висока стойност, провокиран от пандемията. Нивото на дълга се е повишило до над 150% от икономическото произвеждане - преди ковид този индикатор е бил към 134%.

Само Гърция е в по-лошо състояние в еврозоната. Връщането към равнището отпреди пандемията евентуално ще отнеме време до края на десетилетието. Или даже по-дълго. Защото последните известия на Европейската централна банка (ЕЦБ) за лихвените проценти подсигуряват, че планината от задължения на Италия ще се свива още по-бавно от плануваното.

Преразглеждане на прогнозата за растежа

Тази седмица капиталовата банка JP Morgan също преразгледа прогнозата си за растежа през идната година. Докато преди американците чакаха Брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,4%, в този момент прогнозата е единствено за 1,7%.

Въпреки това, с ангажименти: прогнозата е годна единствено „ в случай че няма спомагателен потрес, като да вземем за пример спиране на доставките на газ ", написа икономистът Марко Протопапа. Съотношението на държавния дълг ще продължи да понижава – „ само че доста постепенно ".

Спредът, т.е. премията за рентабилност на немските по отношение на италианските държавни облигации, се е нараснал с съвсем 100 базисни пункта от края на април. По този метод разноските за финансиране на дълговото задължение се усилиха доста. Това обаче няма да докара до нова финансова рецесия в страната, защото Италия употребява етапа на ниски лихви през последните години, с цел да се рефинансира в дълготраен проект.

Анализаторската компания Protopapa допуска, че междинните разноски за финансиране на седемгодишните държавни облигации ще се стабилизират на към 2,7%, а тези за десетгодишните облигации - на към 3,1%. Това е доста под стойностите, които към момента се дължаха по време на еврокризата.

Освен това съотношението на личния капитал на италианските банки се е подобрило доста от този момент насам, а делът на неприятните кредити също е намалял. Protopapa обаче вижда и политически опасности: разразилата се предизборна акция може да „ отслаби резултатите от растежа при започване на годината и да натежи върху разноските за финансиране ".

Лоренцо Кодоньо, учител в LSE в Лондон, е на сходно мнение. За него „ меденият месец на държавното управление на Драги завърши ". Предстоящите избори могат да „ провокират шокови талази в цяла Европа ". След лятото Италия ще бъде в предизборно въодушевление - и финансовите пазари ще стават все по-неспокойни.

Така че идващите месеци може да се окажат неуместни за Марио Драги. Също и в Народното събрание: след разцеплението придвижване "Пет звезди " към този момент не е най-голямата ръководеща партия, а дясната „ Лега “. Нейният водач Матео Салвини съвсем не пропуща опция да подлага на критика кабинета на Драги.

Възможно е даже след изборите „ Лега " да образува десен държавен съюз дружно с „ Братята на Италия ". Постфашистите, които сега са единствената огромна опозиционна мощ, са преди всичко в последните предизборни изследвания.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg