Италия планира да одобри тази седмица нов пакет, за да

...
Италия планира да одобри тази седмица нов пакет, за да
Коментари Харесай

Италия работи по нов пакет за ограничаване на цените на електроенергията


Италия възнамерява да утвърди тази седмица нов пакет, с цел да помогне на потребителите и фирмите да се оправят с покачващите се цени на електрическата енергия, сподели през днешния ден министърът на земеделието Стефано Патуанели, представен от Българска телеграфна агенция.

Последната скица за таван на цените в енергийния бранш идва в допълнение към към този момент плануваните от юли предходната година 16 милиарда евро (17,58 милиарда долара) в опит да се намалят цените на петрола и газа.

Указът сигурно ще бъде подготвен тази седмица, съобщи пред медиите Патуанели.

Очаква се кабинетът да има съвещание до четвъртък, споделиха пред Ройтерс две високопоставени държавни лица.

Италианската стопанска система, която е повишена с 6,6 на 100 предходната година след рекордно стесняване от 9 на 100 през 2020 година поради продължителните локдауни за ковид, е изправена пред все по-слаба вероятност за напредък.

Промишленото произвеждане се е намалило с 3,4 на 100 през януари по отношение на предходния месец, което е най- стръмният спад за повече от година и е асъдействало за слабия старт на първото тримесечие, даже преди генерираните от съветската инвазия в Украйна проблеми.

Сред множеството обсъждани ограничения Патуанели прикани държавното управление да понижи акцизите върху бензина и дизела. 

Това е неизбежна мярка, акцентира той.

Очаква се пакетът да бъде финансиран от серия обезщетителни ограничения, в това число за връщане на облагата на енергийните компании, настояват високопоставени лица. 

Пакетът няма да окаже въздействие върху държавния недостиг, който финансовото министерство желае да понижи до 5,6 на 100 от растежа тази година по отношение на 7,2 на 100 през 2021 г. 

Премиерът Марио Драги работи и на европейско ниво  за въвеждането на общ механизъм, с който да се постави таван на цените за импорт на газ, сподели едно от високопоставените лица. 

Около 184 000 компании в Италия са застрашени от банкрут поради покачването на цените на енергоносителите. Това се показва в оповестен през днешния ден отчет на италианската асоциация на кооперативите „ Конфкооперативе “ (Confcooperative) и института за социално-икономически изследвания „ Ченсис “ (Censis), представен от ТАСС.

Според прогнозите за първата половина на 2022 година към 184 000 компании са изложени на риск. В тях работят малко под 1,4 милиона души (10,5 на 100 от общия брой) и обезпечават 10,9 на 100 от добавената стойност на индустриалната система, се показва в документа. Експертите предизвестяват, че в началото растежът на цените на енергоносителите, а след това и войната в Украйна могат да доведат до редуциране на Брутният вътрешен продукт с 3 на 100 през 2020 година

По-рано Драги заяви, че някои компании в редица браншове, в това число произвеждане на стомана, хартия и керамика, са спрели работа и поради високата цена на електрическата енергия. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР