Италия обяви сряда за ден на траур в памет на

...
Италия обяви сряда за ден на траур в памет на
Коментари Харесай

Италия обяви сряда за ден на траур в памет на Силвио Берлускони

Италия разгласи сряда за ден на печал в памет на Силвио Берлускони. Бившият италиански министър председател умря на 86 години.

Роден през 1936 година в Милано, Берлускони стартира кариерата си като продава прахосмукачки, преди да сътвори голяма бизнес империя. Той е притежател и на именития футболен клуб " Милан ", а по-късно и " Монца ". През 1994 година влиза в политиката, определен е в първият мандат за министър-председател и управлява четири държавни управления до 2011 година, когато изгубва болшинството си в Народното събрание. На европейските избори през 2019 година се кандидатира и е определен като втория най-гласуван претендент в Италия след Матео Салвини.

Дълбоко съм тъжен от загубата на моя другар и сътрудник, написа водачът на ГЕРБ

Днес броят на депутатите на Форца Италия е от значително значение, с цел да се подсигурява парламентарното болшинството на Джорджа Мелони. Според анализаторите той отваря вратата на крайнодесните партии в политиката на Италия.

Деветгодишното му ръководство е противоречиво, белязано от кавги и обвинявания в корупция. Берлускони беше разследван за организирането на празненства с малолетни девойки в дома му. През 2013 година беше наказан за данъчни измами.

Бившият италиански министър председател ще бъде изпратен с гала в Миланската катедрала на 14 юни

86-годишният Берлускони, който имаше здравословни проблеми, неотдавна беше диагностициран с левкемия.

Световните водачи показаха съболезнования, в това число и Владимир Путин, който го назова безценен другар. Папа Франциск сподели, че се моли на Бог за безконечен мир за него и разтуха за сърцата на тези, които скърбят за кончината му.

Правителството разгласи ден на печал в сряда, когато италианският политик ще бъде изпратен с държавни почести в Миланската катедрала, в наличието на целия политически хайлайф и президента Серджо Матарела.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР