Италия не е осведомена за молба за убежище от високопоставен

...
Италия не е осведомена за молба за убежище от високопоставен
Коментари Харесай

Италия: Нямаме данни за молба за убежище от изчезналия севернокорейски дипломат

Италия не е осведомена за молба за леговище от почитан севернокорейски посланик на работа в Италия, който се укрива от ноември. Това съобщи източник, непосредствен до министерството на външните работи, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция. Не знаем за сходно искане на леговище, сподели източникът пред Агенция Франс Прес и посочи, че министерството е получило само искане за промяна на този севернокорейски посланик, назначен в Рим.

Според различен дипломатически източник, представен от Ройтерс, в края на 2018 година Северна Корея е оповестила, че ще изпрати нов дипломат в Рим.

"Това е изцяло нормална процедура ", добави източникът. По-рано през днешния ден в Сеул южнокорейският народен представител Ким Мин-ки сподели на закрито съвещание с представители на южнокорейското разузнаване, че дипломатът Джо Сон-гил е липсващ със брачната половинка си, откакто при започване на ноември напуснал без да се обади посолството на КНДР в Рим.

Депутатът заяви тази информация откакто южнокорейски вестник писа, че изпълняващият длъжността дипломат на Пхенян в Италия търси леговище на Запад. Изданието цитира неназован дипломатически източник, че 48-годишният Джо е подал молба за леговище в неуточнена западна страна и е "на несъмнено място " със фамилията си под отбраната на италианското държавно управление. Ройтерс заяви, че съгласно осведомен източник в края на ноември Джо бил публично сменен като и.д. дипломат с Ким Чхон.

Южнокорейският вестник писа също така, че Джо е наследник или шурей на почитан севернокорейски чиновник. Откакто Ким Чен-ун пристигна на власт в края на 2011 година, Северна Корея принуждава дипломатите си, изпращани зад океана, да оставят децата си вкъщи. Тхе, някогашен дипломат във Англия, написа в издадени през 2018 година мемоари, че основната причина за дезертирането му е била тази "заложническа " скица.

Тхе обаче прибавя, че има и някои изключения за номенклатурата от висшия ешелон, считана за най-вярна на Ким. Според Кхо Ю-кван, експерт по Северна Корея от университета Донгук, КНДР може да се въздържи от остра реакция по въпроса, с цел да не извади на показ уязвимостта на държавното управление си, което сега води дейна дипломация с Вашингтон и Сеул.

Последният почитан севернокорейски посланик, за който се знае, че е дезертирал, е Тхе Йон-хо, някогашен чиновник на посолството в Лондон. През 2016 година той избяга в Южна Корея, показва Асошиейтед прес.

Тхе, който беше неприкрит критик на Ким Чен-ун до момента в който живееше в Южна Корея, отхвърли обвиняванията на севернокорейски медии, че е "човешка сган " и е избягал, с цел да не бъде осъден за съществени закононарушения. Той съобщи, че не е желал децата му да водят "окаян " живот в КНДР.

Има възможност Джо да е решил да дезертира по същите аргументи, сподели Кхо, който е и политически консултант на южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Кхо посочи, че несъмнено на някои дипломати им е мъчно да одобряват да се върнат в КНДР, откакто са се наслаждавали на години живот в свободния Запад - евентуално те биха желали децата им да живеят при друга система и да получат по-добро обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР