Италия може да се наложи да внася маслини от април.

...
Италия може да се наложи да внася маслини от април.
Коментари Харесай

Климатичните промени могат да принудят Италия да внася маслини

Италия може да се наложи да внася маслини от април. Екстремното метеорологично време е " главният фактор " за спада на реколтата от маслини, предизвестява водещ академик, представен от " Гардиън ".

Реколтата от маслини в Италия е намаляла с 57%, което се случва за първи път от 25 година Това провокира митинги на хиляди италиански фермери, които носиха оранжеви жилетки по време на демонстрации в Рим по-рано този месец.

Маслиновите дървета в Средиземноморието са наранени от извънредно неподходящи метеорологични условия, което е вследствие на климатичните промени, в това число дъждове, ранна пролетна слана, мощен вятър и лятна суша.

Професор Рикардо Валентини, шеф на Евро-Средиземноморския център за климатични промени, разяснява, че има модели, които демонстрират, че рисковото метеорологично време е главният фактор за по-ниското произвеждане на храна.

Ниските температури в Средиземноморието са особеност за нас, означи той и добави, че няколко отчета на Междуправителствения панел за климатичните промени към Организация на обединените нации показват, че тези промени са част от въздействието на климатичните промени.

Ние знаем, че ще има още по-екстремно време и аномалии в бъдеще, предизвести професорът.

Валентини разясни, че неочакваната смяна на метеорологичното време - жеги или захлаждане, заледяване или суша - могат да обиден растенията.

" Три или четири дни температурата през лятото е 40 градуса по Целзий, или 10 дни без дъжд напролет - даже и два дни ниски температури напролет - са по-важни от междинните за годината ", добави професорът.

Средните температурни стойности в Средиземноморието са се нараснали с 1,4 градуса по Целзий по отношение на равнищата преди Индустриалната гражданска война в съпоставяне със междинните в света, които са към 1 градус по Целзий. Валежите са намалели с 2,5 на 100.

През последните 18 месеца Италия изпита лятна суша, есенни наводнения и студена пролет.

Маслиновите дървета са наранени от сходно рисково време и са по-уязвими на болест от паразити, което пък визира фермерите в Италия и Гърция, предизвести Валентини.

Синдикат на производителите в Италия е пресметнал, че загубите в бранша през тази година са достигнали 1 милиард евро.

Европейската комисия чака през 2018-2019 година реколтата от маслини да спадне с 20% в Португалия и 42 на 100 в Гърция, макар че източници от бранша предизвестиха, че окончателните данни могат да бъдат доста по-неблагоприятни. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР