Италия може да бъде обект на още по-голям икономически натиск,

...
Италия може да бъде обект на още по-голям икономически натиск,
Коментари Харесай

Нова фискална реформа повдига множество въпросителни пред ЕС

Италия може да бъде обект на още по-голям стопански напън, защото Европейският съюз е изправен пред несъгласие по отношение на новите правила за дълга.    От няколко месеца 27-те държави-членки на Европейски Съюз са в несъгласие във връзка с новите правила за дълга. Идеята е да се улесни коригирането на финансите на държавните управления, само че различията по въпроса по какъв начин да се направи това се проточват, показва Reuters.     С наближаването на европейските избори в цяла Европа обаче нараства натискът върху финансовите министри да реализират съглашение през идващите месеци.    " Времето изтича и рискът от липса на договорка нараства на фона на неподходящите условия за напредък и парична политика, което евентуално може да натежи на еврото и да разпали още веднъж опасенията за фрагментация на пазара на европейски държавни облигации ", показва Давид Онелия, шеф " Европейски и световни макропрогнози " в TS Lombard, като прибавя, че Италия може да бъде отпред на евентуалните придвижвания на пазара на облигации.   

" По-високият възприеман риск от връщане към старите, строги фискални правила, налагащи по-бързо понижаване на недостига, би влошил средносрочните упования за растежа в Европейски Съюз, натежавайки върху еврото. Това би довело и до прочут боязън от фрагментация на периферните, най-вече италиански, облигации - и всичко това в миг на циклично закъснение на растежа, стягане на паричната политика и предизвикателна световна пазарна среда ", споделя Онелия. 
Италианските облигации са подложени на напън в последно време. В допълнение към световните опасения, че по-високите лихвени проценти ще се задържат по-дълго от предстоящото, бюджетните проекти на Рим за 2024 година тормозят пазарите.    Правителството, ръководено от Джорджия Мелони, понижи упованията си за растежа на италианската стопанска система за тази и идната година и усили задачите си за бюджетния недостиг. Доходността на 10-годишните италиански облигации се покачва и се колебае към границата от 5%.      " С наближаването на европейските избори виждаме забележителен късмет договарянията за фискалните правила да се отсрочат за втората половина на идната година ", показват анализатори от Goldman Sachs пред осведомителната организация.    Старите правила    Европейските страни членки трябваше да се преценяват с фискални правила, които изискват да се съблюдават предел от 60% на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт и обществен недостиг от 3%. Но тези правила постоянно не са спазвани, нито прилагани от Европейската комисия, която следи процесите в тази сфера.

През 2020 година приемането на справочник с фискални правила е замразен, с цел да могат страните членки да се отклонят от задачите си и да влагат за решаването на проблеми, свързани с пандемията, като да вземем за пример отбрана на работните места. А с нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година влизането в действие на новите правила е изцяло спряно, тъй като държавните управления са изправени пред нови енергийни разноски и инфлационен напън.   
Европейските страни ще бъдат задължени да съблюдават разпоредбите още веднъж през 2024 година В вероятност до 2025 година - след три години на прекратяване и десетилетия на рецензии има напън те да бъдат реформирани, само че политическият календар през идната година може да попречва това.    " Ако не се реализира съглашение за нови правила, както наподобява, че ще се случи, съществуващите, които сега не са в действие, ще стартират да работят през 2025 година А те са по-строги от това, което се разисква в този момент ", споделя Мориц Крамер, основен икономист в LBBW, пред CNBC.      Италия и другите европейски страни може да бъдат задължени да съблюдават по-строгите правила, само че въпросът за използването им към момента е противоречив.     " Смятаме също по този начин за много малко евентуално Европейска комисия да задейства процедура по несъразмерен недостиг против някоя страна-членка, преди да са завършили договарянията по фискалните правила ", декларират анализаторите на Goldman Sachs.   

Процедурата за несъразмерен недостиг работи като мониторингов механизъм за страни, които не поправят финансите си с нужните темпове. 
" Ако се стигне до компромис по фискалните правила, по-вероятно е това да стане по време на белгийското председателство през първото тримесечие на 2024 година Реалният краен период е краят на март, с цел да може правният текст да бъде показан на Европейския парламент преди изборите през юни 2024 година ", показва пред CNBC Дидие Боровски, началник на отдела за проучване на макрополитиката в капиталовия институт Amundi. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР