Италия изглежда продължава да се подготвя за всякакви бъдещи последствия

...
Италия изглежда продължава да се подготвя за всякакви бъдещи последствия
Коментари Харесай

Италия заделя милиони евро за подпомагане на работниците, застрашени да бъдат заменени от ИИ

Италия наподобява продължава да се приготвя за всевъзможни бъдещи последици от появяването на изкуствения разсъдък (ИИ), откакто депутатите в страната се сплотиха към решението да заделят средства от бюджета за подкрепяне на хората, които са изложени на риск да изгубят работата си поради навлизащата автоматизация. На 15 май управляващите оповестиха, че ще отделят 30 милиона евро за Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), с цел да подобрят опциите пред безработните и пред трудещите се, чиито работни места са застрашени от технологията.

FRD в началото беше основан от италианското държавно управление през 2021 година с задачата да увеличи компютърните и цифровите умения на хората и да „ развие цифровия преход на страната “. Според данни на фонда 54% от италианците на възраст сред 16 и 74 години са без съществени знания в областта на цифровите технологии, което е над междинното за Европейския съюз – 46%. Докато две трети от средствата ще отидат за подкрепяне на безработните да развият компютърните си умения, с цел да имат късмет да навлязат на пазара на труда преди всичко, 10 милиона ще отидат за служащите, които към този момент са изложени на риск от замяната им от ИИ. Фондът откроява професионални промишлености, които са категоризирани като високорискови, що се отнася до замяната на индивида с технологията. Сред тях са превоз и логистика, офис и административна поддръжка, произвеждане и бранша на услугите и продажбите.

Очакваше се да се стигне до сходно развиване в Италия, откакто страната стана една от първите, които за малко не разрешиха потреблението на чатбота ChatGPT, защото управляващите видяха опасност от корист с персоналните данни на потребителите. Регулаторните органи желаеха повече бистрота от OpenAI, компанията създала известния виртуален събеседник, дружно с използването на строги инструкции преди премахването на възбраната. Приложението още веднъж стана налично в страната съвсем месец по-късно, откакто беше обезпечено спазването на поставените условия.

Въпреки че беше неразрешен едвам за по-малко от 30 дни, този ход накара държавните управления в Европа и по света да обмислят въвеждането на правила и политики по отношение на моделите на изкуствен интелект. Германските регулатори последваха образеца на италианските си сътрудници и започнаха следствие по отношение на сходството на продукта на OpenAI, ChatGPT, с Общия правилник за отбрана на данните на Европейски Съюз. Съвсем скоро следва и гласуването в Европейския парламент на напълно нов Закон за изкуствения разсъдък, който ще бъде един от първите такива в света и ще съдържа голям набор от разпореждания, касаещи навлизането, разпространяването и използването на нововъзникващата технология.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР