Италия иска радикални промени в миграционната политика на Европейския съюз.

...
Италия иска радикални промени в миграционната политика на Европейския съюз.
Коментари Харесай

Италия иска радикални промени в миграционната политика на ЕС, каза премиерът Конте

Италия желае радикални промени в миграционната политика на Европейския съюз. Това съобщи министър председателят Джузепе Конте в коридорите на вчерашната среща на водачи от блока, отдадена на миграцията, съобщи ДПА.

Необичайната среща бе свикана по молба на немския канцлер Ангела Меркел, която среща проблеми в ръководещата коалиция поради политиката си за мигрантите.

Дъблинският правилник, по силата на който мигрантите би трябвало да аплайват за леговище в първата страна от Европейски Съюз, в която влязат, би трябвало да бъде изцяло модифициран, сподели министър председателят.

С новото си предложение, което Конте назова " Европейска многопластова тактика за миграцията ", Италия " желае да се заеме с казуса по структуриран метод, тъй като това ни споделя публичното мнение ". Той сподели, че предлагането има шест условия и 10 цели и предлага съответна политика за контролиране и ръководство на миграционните потоци по сполучлив и резистентен метод, съобщи " Ройтерс ".

Какво желае Италия

На срещата Италия е показала проект от 10 точки, който съживява доста от концепциите, препоръчани от предходни италиански държавни управления, да вземем за пример апел към всички страни от Европейски Съюз да споделят отговорността за мигрантите, избавени в морето, както и прекъсване на евросредства, в случай че страните откажат да одобряват бежанци, написа " Гардиън ". В него Рим се пробва да прекъсне връзката сред страната, която избавя мигрантите, и тази, която е задължена да обработва молбите за леговище. В него също така се упорства всяка страна от Европейски Съюз да дефинира квота за стопански мигранти.

Италия също така поддържа концепцията за мигрантски лагери в Северна Африка, които да обработват молбите за леговище на хората, избавени в морето, Макар тя да е към момента неразбираема и никоя африканска страна да не се е съгласила да приюти сходни центрове, концепцията събира повече поддръжка измежду водачите на Европейски Съюз " в сравнение с въпроса какво да се прави с хората, откакто са пристигнали в Европа.

За оцеляването на един канцлер?

Датският министър председател Ларс Льоке Расмусен изрази удовлетворение, че страните от Европейски Съюз от ден на ден гледат външните измерения на миграцията, вместо да разискват преразпределението в блока. Той означи, че преди година се е обсъждало по какъв начин да бъде изместен казусът от една европейска страна в друга, до момента в който в този момент се разисква по какъв начин да бъде организиран казусът в тясно съдействие със страните, откъдето идват мигрантите.

" Тук не става въпрос за оцеляването на един канцлер, а за намиране на общо решение на миграционната политика и даването на леговище в Европа ", сподели люксембургският министър председател Ксавие Бетел.

Испанският му сътрудник Педро Санчес сподели, че Испания ще търси поддръжката на другите страни в Европейски Съюз за по-добро управление на миграционния поток в Западното Средиземноморие. В изявление за в. " Паис ", оповестено няколко часа преди водачите на Европейски Съюз да се съберат в Брюксел през вчерашния ден, той съобщи: " Не може да има едностранен отговор. С кораба " Акуариус " направихме жест на взаимност, само че филантропичната рецесия е едно, а миграционната политика - друго. И тази миграционна политика би трябвало да получи общ европейски отговор ". По думите му сегашната рецесия за миграционната политика се дължи частично на неналичието на европейска взаимност със страни като Италия, понесли най-голямата тежест на противозаконната имиграция.

Заплаха за Шенген

По-рано италианският външен министър Енцо Моаверо-Миланези предизвести, че различията сред страните от Европейски Съюз по въпроса за миграцията заплашват съюза с разцепление и затваряне на границите, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Европейски Съюз се е трансформирал в архипелаг от голям брой острови. Значително е намаляла способността за реализиране на компромисни решение и за същинско съдействие. Има висок риск от разцепление. Сегашните различия, сложността да се стигне до решение и да се работи дружно в този момент провокират корозивен резултат, който е доста по-силен от финансовата рецесия на съюза от 2012 година ", показва Моаверо-Миланези.

Италианският външен министър отбелязва, че доста европейски страни де факто към този момент затварят границите. " Ако всички стартират да затварят границите си, свободата на Шенгенската зона ще бъде лимитирана, което извънредно отрицателно ще се отрази на тези, които пътешестват, работят, учат и в последна сметка ще пострада и общия пазар ", счита Моаверо-Миланези.

По думите на италианския първи посланик намирането на решение е комплицирано, само че допустимо. Освен това Рим предлага основаване на центрове за приемане на мигранти в страните, от които са тръгнали и в директните страни (в Африка), където да се прави оценка на статуса на търсещите леговище в Европа. Министърът припомня, че 93 % от идващите в Италия са стопански имигранти и не попадат под статуса на бежанци.

Коментирайки предлагането на френския президент Еманюел Макрон за основаване на " европейски центрове от затворен вид " за мигранти, Моаверо-Миланези отбелязва, че за " такива лагери " може да се приказва, единствено в случай че те бъдат разпределени по цяла Европа, а не са съсредоточени в Италия, която единствено с помощта на географското си състояние е станала първата страна на идване на главната маса мигранти.

Франция и Италия - нападките проължават

В събота в отговор на мненията на Еманюел Макрон, който сподели, че мигрантските потоци към Европа са намалели спрямо преди няколко години, италианският вицепремиер Луиджи ди Майо сподели, че френският президент няма връзка с действителността.

" Италия фактически е изправена пред изключителна обстановка с миграцията и това частично се дължи на обстоятелството, че Франция продължава да връща хората на границата си. Макрон рискува да направи страната си зложелател номер едно на Италия в тази изключителна обстановка ", написа Ди Майо на страницата си във " Facebook ".

" Истината е, че Европа не изпитва миграционна рецесия със същия магнитуд като тази през 2015 година ", сподели френският президент. " Страна като Италия не изпитва изобщо същия мигрантски напън като предходната година... Днес сме очевидци на политическа рецесия... обвързвана с вторичните напредвания сред европейските страни ", добави той.

Но италианският вътрешен министър Матео Салвини сподели, че в страната му са пристигнали 650 000 мигранти по море през последните четири години. В Италия са подадени 430 000 молби за леговище и са били подслонени 170 000 " хипотетични бежанци " за общата сума от 5 милиарда евро. " Ако това не е проблем за арогантния президент Макрон, ние го призоваваме да спре да наскърбява и вместо това да покаже малко милосърдие, като отвори вратите на Франция и допусне децата, мъжете и дамите през Вентимиля ", съобщи той в официално съобщение, имайки поради североизточния италиански град на границата с Франция.

В отговор на рецензиите на Италия през вчерашния ден Макрон съобщи, че никой не трябва да поучава Франция по този въпрос, тъй като тази година тя е втората в Европейски Съюз по брой признати мигранти. " Нека не забравяме в никакъв случай нашите полезности, по този въпрос ще бъде неотстъпчив ", продължи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР