Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник

...
Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник
Коментари Харесай

Премиерът Борисов се срещна с италианския си колега Джузепе Конте

„ Италия е значим сътрудник за България в Европейски Съюз и съдружник в НАТО. Имаме отлични двустранни връзки, за чието задълбочаване продължаваме дейния политически разговор на всички равнища и взаимоотношението по въпросите от общ интерес “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Италианската република Джузепе Конте, който е у нас на публично посещаване по покана на българския си сътрудник, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


В хода на диалога министър председателят Борисов посочи високото равнище на търговско-икономическото съдействие сред двете страни, както и желанието за увеличение на италианските вложения в България и за разширение на наличието на български артикули на италианския пазар. Положителна оценка бе дадена на растежа от 10,2% на стокообмена за 2018 година, който възлиза на 4,86 милиарда евро, по отношение на 2017-а.

В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов означи желанието за активизиране на двустранното партньорство в енергийния бранш, поради ролята на Италия в осъществяването на стратегическия план Южен газов кулоар и повишението на енергийната сигурност в района.

Важна е ролята на Италия и за построяването на „ Балкански поток “ до границата със Сърбия, за което през септември предходната година “Булгартрансгаз " и Консорциумът „ Аркад “ (Саудитска Арабия и Италия) подписаха контракт. Разширяването на газопреносната мрежа на страната ни дружно с други значими планове способства за укрепването на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните направления.

Акцент в диалога сред министър председателите Борисов и Конте бе задълбочаването на съдействието, обменът на положителни практики и експертиза в региона на пътната инфраструктура и строителството, отчитайки опита на Италия и сравнителните преимущества на двете страни.

„ Имаме благоприятни условия също за взаимни планове и поощряване на туризма “, сподели още министър председателят Борисов, изтъквайки естествените дадености на България за морски, планински, културен, еко и спа туризъм.

Българският министър-председател изяви предпочитание още за активизиране на партньорството в областта на културното завещание. Премиерът Борисов акцентира пред италианския си сътрудник Конте какъв брой богата на артефакти е България, която заема челно място по този индикатор в Европа точно след Италия и Гърция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР