Италия е поискала от Франция да ѝ предаде осъден убиец

...
Италия е поискала от Франция да ѝ предаде осъден убиец
Коментари Харесай

Италия иска от Франция да екстрадира мафиотски убиец

Италия е поискала от Франция да ѝ съобщи наказан палач и обвинен член на мощна мафиотска организация, хванат след 16 години бягство, заяви юристът му.

63-годишният Едгардо Греко е обвинен в принадлежност към фамозната " Ндрангета " - мощна мафиотска организация, основана в Калабрия, Южна Италия.

Според френските прокурори той е бил задържан във френския град Сент-Етиен, където в избран миг е управлявал италиански ресторант под псевдоним.

Според Интерпол, който заяви за ареста му предишния месец, той е търсен в Италия, с цел да изтърпи доживотна присъда за убийствата на Стефано и Джузепе Бартоломео.

Обвинен е също по този начин в опит за ликвидиране на Емилиано Мошаро " като част от мафиотската война сред бандите Пино Сена и Перна Пранно, която беляза началото на 90-те години ".

Адвокатът на Греко, Беноа Куртин, съобщи пред Агенция Франс Прес, че Италия е внесла настояването си за екстрадиция в апелативния съд в югоизточния град Лион.

В Сент-Етиен Греко става през юни 2021 година притежател на италиански ресторант, наименуван Caffe Rossini Ristorante, като го ръководи до ноември 2021 година, оповестиха от френската прокуратура.

Според документите той е употребявал името Паоло Димитрио и е работил и в други италиански заведения за хранене в града.

Според италианските медии Греко е работил и вечер в пицария под псевдонима си.

Арестът му бе осъществен седмица, откакто италианската полиция заяви, че е разрушила мафиотски кръг на " Ндрангета ", преобладаващ в огромна част от южна Калабрия, и е конфискувала активи за над 250 млн. евро (270 млн. долара).

Петдесет и шест души, доста от които към този момент са в пандиза, бяха подложени на следствие за редица закононарушения, в това число мафиотски скрит план, изнудване, похищение, рушвет и владеене на оръжие, оповестиха полицията и прокуратурата.

Арестът му стана малко повече от две седмици откакто италианската полиция арестува един от най-известните босове на сицилианската мафия Коза Ностра - Матео Месина Денаро, който се укриваше в продължение на 30 години.

60-годишният мъж беше задържан, откакто посети здравната клиника, в която се лекуваше в сицилианската столица Палермо. /БГНЕС

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР