Италия е имала цели 69 правителства с най-различна политическа окраска

...
Италия е имала цели 69 правителства с най-различна политическа окраска
Коментари Харесай

Има ли защо ЕС да се притеснява от Джорджа Мелони

Италия е имала цели 69 държавни управления с най-различна политическа багра от Втората международна война насам. Но за първи път след края на режима на Бенито Мусолини е на път да има крайнодясно ръководство. И то отпред с партия, чиито корени могат да бъдат проследени обратно до фашисткото придвижване на Мусолини.

Освен в случай че всички социолози не бъркат, предварителните парламентарни избори в Италия през днешния ден, свикани след краха на държавното управление на Марио Драги, ще бъдат извоювани от " Италиански братя " на Джорджа Мелони. Която е на път да стане първата жена министър председател на Италия в коалиция с популистката " Лига " на Матео Салвини и " Форца Италия " на Силвио Берлускони.
Предстои ли конфликт с Брюксел
Идването на власт на Мелони се случва, откакто в средата на септември крайнодесните " Шведски демократи " станаха втора политическа мощ в скандинавската страна и евентуален участник в идващото държавно управление. Във Франция през април националистката Марин льо Пен завоюва 41% от гласовете в конкуренцията против президента Еманюел Макрон. Всичко това са сигнали за " мощно изместване на европейския баланс към националистическата твърда десница, " отбелязва сп. Economist. Мелони симпатизира на унгарския министър председател популист Виктор Орбан и скочи в негова отбрана предходната седмица, когато Европейският парламент разгласи, че Унгария към този момент не може да бъде считана за " цялостна народна власт ".
Реклама
Опасенията в Европейски Съюз от възхода на Мелони проличаха преди дни, когато ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предизвести, че Брюксел има " инструментите " да се оправи с Италия, в случай че нещата завият в " сложна посока ". Изявлението й провокира реакция от Салвини, който на митинг пред представителството на Европейска комисия в Рим в последния ден на изборната акция дефинира думите й като " срамна надменност ".

" Не на всеобщата имиграция! Да на работните места за сънародниците ни! Не на огромните интернационалните финанси! Не на бюрократите от Брюксел! " са част от посланията на митингите на " Италиански братя ". Макар в предишното Мелони (подобно на Салвини) да е говорила за овакантяване на еврозоната и даже Европейски Съюз, никой не чака идващото държавно управление да направи нещо сходно в страна, където 71% от популацията харесва еврото, а утвърждението за Европейски Съюз е още по-високо.

Перспективата за министър председател като Мелони след авторитетното и стабилизиращо ръководство на Драги разбираемо буди опасения. Още повече на фона на три преплитащи се рецесии - войната в Украйна, енергийната неотложност и възходящата инфлация. Към тях се прибавят и паниките към внушителния размер на италианския дълг (над 150% от БВП) и способността на идващото държавно управление да получи от Европейски Съюз цялостния полагащ се дял на Италия (над 200 милиарда евро) от възстановителния фонд на Европейски Съюз. Мелони дава поръчка, че желае промени в проекта за консумиране на тези средства, само че това може да стане единствено с договаряния с Европейска комисия. Очакванията са, че огромният залог ще сдържи импулсите на идващото държавно управление за борба с Брюксел.

Освен риска да загуби средства от фонда, Италия е изключително уязвима и към повишението на лихвите в еврозоната. А с цел да се възползва от новата стратегия на ЕЦБ за изкупуване на облигации, замислена да предотврати дългова рецесия, Италия ще би трябвало да съблюдава уговорките си към Европейски Съюз, в това число обещанията за структурни промени по проекта за възобновяване.
Реклама
" В дълбините на сърцето си Мелони е евроскептик. Но подтекстът не й разрешава доста мърдане, в случай че не желае да докара страната до банкрут. В разгара на рецесия сме и пазарите са насочили взор към Италия. Те ще следят всяка нейна стъпка, " отбелязва пред Financial Times Натали Точи, шеф на италианския Институт по интернационалните връзки.
Свързани публикации Аз съм Джорджа 12 август 2022, 08:18 Краят на Марио Драги и за какво това е рисково за Италия и Европейски Съюз 21 юли 2022, 07:37 Изборът на Драги 23 декември 2021, 15:55 Новата избавителна задача на " Супер Марио " 12 февруари 2021, 10:01 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светломира Гюрова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР