Италия днес заяви, че ще предостави на Украйна оръжия и

...
Италия днес заяви, че ще предостави на Украйна оръжия и
Коментари Харесай

Италия, Финландия и Норвегия ще предоставят оръжие на Украйна

Италия през днешния ден съобщи, че ще даде на Украйна оръжия и предложи помощ на нейните бежанци, бягащи от съветската инвазия, заяви ДПА.

Декрет, признат от кабинета на премиера Марио Драги дава обещание " военни транспортни средства, материали и съоръжение за украинското държавно управление ". Решението би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание, преди да влезе в действие.

Също по този начин Италия вкарва и изключително състояние до края на тази година, с цел да се помогне на украинските бежанци. Декретът съдържа ограничения, целящи да понижат зависимостта на Италия от газ за зареждане на нейната енергетика, в случай че това се окаже належащо, уточни Ройтерс.

Стъпките на Рим бяха подхванати в миг, когато съветски и украински публични представители се срещнаха на границата с Беларус, с цел да обсъдят преустановяване на огъня, до момента в който съветските сили срещнаха решителна опозиция от страна на украинските войски и цивилни жители през петия ден от спора.

Правителството на Драги отпусна 10 милиона евро за подсилване на оборудванията за бежанци, като увеличи потенциала на своите центрове за настаняване с до 16 000 места.

Кабинетът сътвори и фонд от 500 000 евро, целящ да даде опция на украински студенти, откриватели и преподаватели да продължат работата си в италиански университети и институти по изкуствата.

Тъй като Италия се бори с внезапното нарастване на разноските за сила, което беше нанасят вреди на компаниите и семействата още преди войната в Украйна, държавното управление позволи превантивни ограничения, в случай че изключителната обстановка се задълбочи. Те включват " ограничение потреблението на газ в електроцентралите посредством оптималното допустимо увеличение на производството на сила от други източници ", главно възобновими.

Финландия също ще изпрати оръжия и муниции за Украйна, съобщи през днешния ден премиерката Сана Марин, с което страната трансформира политиката си, заяви Ройтерс.

Доставката ще включва 2500 автомата, 150 000 патрона, 1500 противотанкови оръжия и 70 000 пакета с храна, добави министърът на защитата Анти Кайконен.

" Противотанковите оръжия могат да се употребяват за битка с бронирани транспортни средства ", съобщи Кайконен на конференция след съвещание на държавното управление.

Решението значи смяна в политиката на Финландия, която поддържа имидж на необвързана страна откогато през 1856 година Съветският съюз се отхвърли от военноморска база, която беше наел в южната част на Финландия след Втората международна война.

Кайконен загатна, че държавното управление ще се откаже от дългогодишната политика на Финландия да не доставя оръжия в зони на военни дейности, когато в неделя съобщи, че държавното управление обмисля да изпрати Украйна смъртоносни оръжия.

Стана известно, че оръжие на Украйна ще изпрати и Норвегия, се споделя в изказване от през днешния ден на държавното управление. С това тя става следващата европейска страна, която прави това след нахлуването на Русия.

Решението анулира норвежката политика, прилагана от 50-те години на предишния век, да не се изпращат оръжия на страни отвън НАТО, които са във война или са изложени на риск от въоръжен спор.

Осло ще подари до 2000 противотанков гранатомета М72, уточни в изказване държавното управление.

" Норвегия има прецизна политика по отношение на износа на военно съоръжение, само че Украйна в този момент е изправена пред изключителни условия ", съобщи министър председателят Юнас Гар Стьоре.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР