Италианският транспортен министър поставя под въпрос разпространението на технологията за

...
Италианският транспортен министър поставя под въпрос разпространението на технологията за
Коментари Харесай

Технологията на батериите в катастрофиралия автобус във Венеция го направи по-малко податлив на катастрофални пожари, казват експерти

Италианският транспортен министър слага под въпрос разпространяването на технологията за електрически транспортни средства след огнената злополука на изцяло електрически рейс, който умъртви 21 души в континенталната част на Венеция

От COLLEEN BARRY Associated Press и TOM KRISHER Associated Press 5 октомври 2023 година, 10:35 ч.

МИЛАНО -- Италия министърът на превоза слага под въпрос разпространяването на технологията за електрически транспортни средства след огнената злополука на напълно електрически рейс, която умъртви 21 души в континенталната част на Венеция. Но химическият състав на батериите, употребен от китайския производител на рейсове, го прави по-малко предразположен на пагубни пожари, споделиха специалисти.

Министърът на превоза Матео Салвини сподели, че случаят с електрически рейс, минал през мантинела на надлез по време на пиковите часове във вторник, би трябвало да бъде „ мотив за размисъл “.

„ Рано е да разясняваме “, сподели Салвини, „ Но някой ми сподели, че електрическите акумулатори се възпламеняват по-бързо от другите източници на сила. В миг, когато всичко би трябвало да е електрическо, има мотив за размисъл. ”

Прокурорите са разпоредили експертиза на мантинелата като една от няколкото елементи на следствие, което преглежда такива вероятни аргументи като ненадейно заболяване на лидера, който е измежду починалите, или рискова маневра на пътя.

Градският, напълно електрически рейс се е движил по централна повдигната пътна артерия, когато е карал против мантинелата към 50 метра (ярда), преди да пробие и двата мантинела и ръждясал парапет и поглъщане на 10 метра. Той се приземи с главата надолу, предната му част беше изцяло смачкана. Когато спасителите дойдоха, горяше и някои оживели, в това число младо момиче от Украйна, бяха лекувани за тежки изгаряния.

Главният прокурор Бруно Черчи сподели в четвъртък, че има няма доказателства, че пожарът е почнал преди рейсът да падне на земята.

Производителят на рейсове, Yutong Group от Китай, употребява литиево-желязо-фосфатни акумулатори в съвсем всички свои модели. Експертите споделят, че тази примес като цяло е по-малко склонна към извънредно горещи, бързо разпространяващи се пламъци, в сравнение с други химикали, в това число никел-манган-кобалтови оксиди, които се употребяват в доста електрически пътнически коли.

„ Те като цяло са по-безопасни за пожарна сигурност “, сподели Адам Барови, инженер в Изследователския институт за пожарна сигурност, неправителствената организация на Underwriters Laboratories, основана в Колумбия, Мериленд. „ Няма толкоз доста сила, освободена от клетка на химията на LFP, колкото съвсем всяка друга химия. “

На своя уеб страница на британски език Yutong изброява литиево-железен фосфат като химията на всеки модел, за който е показан вид батерия. Не е ясно кой модел е взел участие в злополуката, а Yutong не отговори на известия от Асошиейтед прес. не съхранява толкоз доста сила, колкото другите химикали, има по-малък обсег на придвижване. Но също по този начин е по-малко благоразположен към това, което специалистите назовават ​​„ термично бягство “, когато една клетка на батерията прегрява и провокира химически реакции и пожари в останалите.

В акумулатори, които употребяват никел или кобалт, кислородът може да се отдели, в случай че температурата стане прекомерно висока, подхранвайки пожар. Но в литиево-желязо-фосфатната батерия има мощна връзка сред кислорода и фосфора, която поддържа кислорода на място, сподели Реджа Джаян, доцент по машинно инженерство в университета Карнеги Мелън в Питсбърг.

Пожари към момента могат да зародят в литиево-желязо-фосфатни акумулатори при злополука, в случай че клетка по някакъв метод е нарушена и късо съединяване, повишаващо температурата. Това би предизвикало химическа реакция, която може да възпламени течни електролити или литий, сподели Джаян.

Но без О2 огънят би бил по-малко мощен от акумулатори, които съдържат никел, манган или кадмий, сподели тя.

„ В доста случаи, да вземем за пример когато батерията работи обикновено, можете да задържите този О2 в структурата “, сподели Джаян. „ Но в случай че имате огън, нищо от това не работи. “

Изследователите на акумулатори работят върху извличането на по-голям обсег от литиево-желязо-фосфатните акумулатори, сподели Джаян, и те също измислят по какъв начин да създадат никел-манган-кадмиевите акумулатори по-безопасни.

„ За да получите (висок потенциал за предпазване на енергия), към момента би трябвало да сключите договорка с Дявола, ” употребявайки нестабилни химикали, сподели тя. „ Но това ще бъде изяснено. Сигурен съм в това. “

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро сподели пред AP, че случаят не е предизвикал преосмисляне на проекта на града да разшири своя парк от електрически мотори рейсове. Катастрофиралият рейс е единствено на една година.

Това, че рейсът е излязъл от надлез, „ няма нищо общо с обстоятелството, че е електрически “, кметът сподели.

Салвини, който оглавява дясната партия Lega, беше подложен на критика, че се концентрира върху технологията за електрически транспортни средства, когато един от детайлите, които се проверяват, е мантинелата, която даде метод, който попада в компетенциите му като министър на инфраструктурата и превоза.

„ Спекулирането с 21 смъртни случая … за възкръсване на борбата му против електрическите транспортни средства е непристойно и грубо, “ “, сподели депутатът от Демократическата партия Алесандро Зан.

Инфраструктурният чиновник на Венеция, Ренато Борасо, сподели пред частната телевизия SKY TG24, че мантинелата, ожулена от рейса, неотдавна е била заменена като част на постоянна поддръжка и че надлезът дава отговор на всички стандарти.

" Съгласен съм с прокурорите, които споделиха, че би трябвало да схванат за какво този рейс, който стържеше в мантинелата в продължение на десетки метри,... в никакъв случай не се задейства почивките и в никакъв случай не са се отклонявали “, сподели Борасо.

Девет украинци са измежду убитите туристи, дружно с четирима румънци, трима германци, двама португалци, един хърватин и един южноафриканец. Всички са били на разглеждане на забележителности във Венеция и са пътували със совалката назад към къмпинг на континенталната част на Венеция, когато се е случил случаят.

Прокурорите търсят на видеозапис, записан както на мястото, по този начин и в рейса, както и на устройството за запис на данни на транспортното средство. Властите също възнамеряват да създадат аутопсия на водача и да прегледат мобилния му телефон.

„ Много от ранените са изгубили близки родственици и са в доста внимателно психическо положение “, сподели той.

Един от оживелите е 24-годишен хърватин на меден месец, чиято брачна половинка, съгласно известията бременна в шестия месец, е починала при злополуката, съгласно известия в хърватската преса.

Четирите румънски жертви са семейство, живеещо в Германия, в това число две девойки, на 8 и 14 години, съгласно румънския медиен канал Digi24.

___

Krisher заяви от Детройт. Йована Геч в Белград, Сърбия и Стивън Макграт в Сигишоара, Румъния способстваха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР