Италианският премиер Марио Драги избра за нов началник на тайните

...
Италианският премиер Марио Драги избра за нов началник на тайните
Коментари Харесай

За пръв път жена застава начело на италианските тайни служби

Италианският министър председател Марио Драги избра за нов шеф на тайните служби дипломатка от кариерата, Елизабета Белони, която става първата жена на тази виновна служба, съобщи Франс прес.

Марио Драги избра посланичката Елизабета Белони за шеф на Отдела по информации за сигурността (ОИС). Тя заменя на тази служба Дженаро Векионе, заяви канцеларията на премиера.

ОИС се регистрира директно на премиера. Сред дилемите му е надзорът на активността на външното и вътрешното разузнаване.

Елизабета Белони е заемала редица значими постове в системата на италианското външно министерство. Между 2004 и 2008 година тя е управлявала Кризисния щаб на министерството, който дава отговор за интервенциите при случаи на похитени, ранени или убити италианци в чужбина, било то при атентати или в естествени бедствия.

На тази си служба тя притегля медийното внимание в случаи като договарянията за освобождението на журналиста Даниеле Мастроджакомо от в. " Република ", който беше похитен през 2007 година в Афганистан.

Тя също е координирала първите търсения на италианци в неопределеност след цунамито в Тайланд през декември 2004 година.

Елизабета Белони е родена на 1 декември 1958 година в Рим. Завършва влиятелния римски университет Луис. През 1985 година стартира работа във външното министерство, работи в италианската задача към интернационалните организации във Виена и в италианското посолство в Братислава. Заемала е разнообразни длъжности във външното министерство, като през 2016 година става негов основен секретар, което е най-високият пост за посланик от кариерата. Тя става първата жена основен секретар на италианското външно министерство, а преди този момент е и първата жена отпред на неговия Кризисен щаб.



През 2018 година нейното име беше измежду спряганите за министър председател на вероятно експертно държавно управление, когато партиите спореха по състава на новия кабинет след тогавашните парламентарни избори.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР