Италианският премиер Марио Драги днес е на визита в алжирската

...
Италианският премиер Марио Драги днес е на визита в алжирската
Коментари Харесай

Италия търси изход от газовата криза в Алжир

Италианският министър председател Марио Драги през днешния ден е на аудиенция в алжирската столица, с цел да завърши покупко-продажби за увеличение на доставките на алжирски газ за Италия в миг, когато Европейският съюз се приготвя за допустимо прекъсване на съветския газ, съобщи Асошиейтед прес.

Визитата е доста значима за Италия. В делегацията са включени министрите на външните, на вътрешните работи, на правораздаването, на екологичния преход и по въпросите на фамилията. Италианските представители ще водят двустранни диалози, ще се срещнат с алжирския президент Абделмаджид Тебун и ще подпишат двустранни съглашения.

Алжир измести тази година Русия като главен снабдител на газ за Италия. По време на посещаване на Драги в Алжир през април беше подписана огромна договорка сред алжирския енергиен колос " Сонатрак " и италианската компания ЕНИ за увеличение на износа на газ за Италия. Газопровод, който минава през Тунис, а оттова по дъното на Средиземно море до остров Сицилия, заема централно място в тази тактика.

Държавите членки на Европейски Съюз се пробват да диверсифицират източниците на сила след началото на съветската инвазия в Украйна.

" Алжир способства в решаваща степен за дейностите на италианското държавно управление да диверсифицира източниците да доставки, ставайки главен снабдител на газ за Италия през последните месеци ", уточни в изказване канцеларията на Драги, наблягайки значимостта на визитата.

Драги планираше визитата му да продължи два дни, само че ограничи визитата си единствено до днешния ден, защото сега се взема решение ориста на държавното управление му, откакто предходната седмица основен съдружен сътрудник го изостави поради проектозакон за подкрепяне на семействата и фирмите във връзка с енергийните разноски. Съпротивата против проектозакона на популисткото Движение " Пет звезди " може да докара тази седмица до рухване на задържалото се 17 месеца държавно управление на националното единение, в случай че министър председателят реши, че обединението му не може повече да действа дейно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР