Италианският премиер Джузепе Конте заплаши днес да наложи вето на

...
Италианският премиер Джузепе Конте заплаши днес да наложи вето на
Коментари Харесай

Италия заплашва с вето решенията от срещата на върха на ЕС за миграцията

Италианският министър председател Джузепе Конте заплаши през днешния ден да наложи несъгласие на заключенията от срещата на върха на Европейски Съюз, отдадена на въпроса за миграцията, в случай че настояванията на Италия не бъдат задоволени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че Италия желае всички думи на взаимност с нея по въпроса за миграцията да се изразят през днешния ден в съответни дейности, съобщи Франс прес.

„ Италия няма повече потребност от думи и от изказвания, ние се нуждаем от съответни дейности “, сподели Конте. Той уточни, че Италия е направила едно доста рационално предложение по въпроса за миграцията, което е в духа на правилата, върху които се основава Европейски Съюз.

Премиерът на Холандия Марк Рюте сподели, че симпатизира на Италия, която в този момент се оправя с бремето на миграцията сама. Той сподели, че не чака на тази среща на върха цялостно съглашение за миграцията, само че сподели, че чака първи значими стъпки. Рюте предизвести, че Европа не е подготвена, ако миграцията стартира още веднъж да нараства.

Министър-председателят Бойко Борисов разгласи пред публицисти, че България ще упорства за неотложно затваряне на външните граници на Европейски Съюз и наложителното прекосяване през граничните пунктове, релокацията на към този момент влезнали в територията на Европейски Съюз мигранти и дейна работа на споразуменията с трети страни. Той добави, че ще моли съглашението с Турция за мигрантския поток да продължи да работи и Европейски Съюз да изплати останалата част от контрактуваните средства.

При идването си в Брюксел немският канцлер Ангела Меркел сподели, че може да се приказва за това корабите с мигранти да дебаркират в други страни, да вземем за пример в Северна Африка, само че първо би трябвало да се приказва с тези страни. „ Не можем да създадем това през главите им “, предизвести тя и напомни, че съглашението за миграцията сред Европейски Съюз и Турция е било контрактувано и от двете страни.

„ Ето за какво ние би трябвало да приказваме за нужните на тези страни. Ние би трябвало да създадем това дружно с Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации и с Международната организация по миграциите “, сподели тя. Меркел добави, че отбраната на външните граници е нещо, което сплотява Европа и съобщи, че европейските водачи ще разискват тематиките за Фронтекс, за защитата на границите, за вторичната миграция. „ Страните, в които идват доста бежанци, се нуждаят от поддръжка. Но бежанците и мигрантите не могат да избират в коя страна да изискат леговище “, добави тя.

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че въпросът за миграцията не е нов и че Европа живее с него от 2015 година „ Ние всички ще създадем елементарен избор - желаеме ли национални решения, или имаме вяра в европейските решения и съдействие? Що се касае до мен, аз ще пазя европейските решения и съдействието в Европейски Съюз и в Шенген в границите на настоящите съглашения “, сподели той. Макрон прикани и за модернизиране на тези съглашения. „ Това е работа, която би трябвало да се направи оттатък границите на Европа, на границите на Европа и в Европа, базирайки се на два правилото: отговорност и взаимност “, добави той.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер сподели, че съюзът би трябвало да покаже почитание, когато желае от Африка да помогне с въпроса за мигрантите, съобщи ДПА.

„ Искам да отбележа, че ние тук в Брюксел не можем да взимаме решения за северноафриканските страни “, предизвести той. Юнкер прикани „ някои “ водачи да демонстрират въздържаност, когато взимат решения по отношение на центрове за мигранти отвън Европейски Съюз. „ Ако посланието е, че африканците ще създадат това, което ние желаеме от тях да създадат, то това е неправилно обръщение. Не желаеме да оставяме усещане като че ли това е неоколониализъм “, сподели той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели при идването си в Брюксел, че от 2015 година съюзът е съумял да ограничи с 96 % миграционния поток, тъй като е решил да сътрудничи с трети страни и да блокира противозаконната миграция отвън Европейски Съюз. Той прикани срещата на върха да се концентрира върху европейските външни граници, включително и върху плана за платформи, на които да бъдат разполагани мигрантите.

„ Алтернативата е безредно придвижване към затваряне на граници, включително и в Европейски Съюз, както и повишаване на споровете сред страните членки “, предизвести той. Туск добави, че някои могат да си помислят, че той е доста корав в предложенията си за миграцията. „ Но повярвайте ми, в случай че не реализираме единодушие по тези оферти, ще забележим едни в действителност твърди оферти, които ще дойдат от едни фактически корави момчета “, сподели той.

При идването си на срещата на върха полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че Полша упорства за дейности по въпроса за миграцията, които се основават на консенсус, а не на наложено от горната страна пренастаняване на мигрантите.
Австрийският канцлер Себастиан Курц сподели, че е допустимо да се реализира през днешния ден смяна на миграционния курс на Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР