Италианският премиер Джузепе Конте спечели вчера вот на доверие в

...
Италианският премиер Джузепе Конте спечели вчера вот на доверие в
Коментари Харесай

Кабинета на Джузепе Конте оцеля след вот на доверие в Сената

Италианският министър председател Джузепе Конте завоюва през вчерашния ден избор на доверие в Сената, което му разреши да резервира поста си, откакто предходната седмица някогашният министър-председател Матео Ренци отдръпна партията си от ръководещата коалиция и провокира политическа рецесия в страната посред епидемията от короанвирус, съобщи Ройтерс.

Конте завоюва вота в 321-местната горната камара на Народното събрание с 156 гласа „ за “ против 140 гласа „ срещу “ и 16 „ въздържали се “. Така обаче не получи нужната за безусловно болшинство поддръжка на 161 сенатора.

По-рано Конте съумя да завоюва избор на доверие и в Камарата на депутатите. Той получи поддръжката на 321 депутата от 629 локалната долна камара. Ако бе загуби най-малко един от двата вота, Конте щеше да бъде заставен да подаде оставка.

Депутатите от партия на Ренци „ Жива Италия “, която се отдръпна от съдружното държавно управление, гласоподаваха " въздържали се ", което избави кабинета на Конте.

За да подсигурява успеха си във вота на доверие и оставането си на власт, Конте също по този начин бе заставен да разчита на трима пожизнени сенатори и на двама сенатори, които са членове на опозиционната партия „ Напред Италия “.

Въпреки че 17-месечното държавно управление на Конте ще остане на власт, то ще се сблъска със съществени усложнения да прокара каквато и да било смислена политическа стратегия в мощно разделения италиански парламент, в случай че министър председателят не успее да притегли още депутати в редиците на ръководещата коалиция, отбелязва Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР