Италианският премиер Джузепе Конте обмисля да подаде оставка, за да

...
Италианският премиер Джузепе Конте обмисля да подаде оставка, за да
Коментари Харесай

Политически игри на Ботуша! Премиерът обмисля оставка, за да сформира правителство с по-голямо мнозинство

Италианският министър председател Джузепе Конте обмисля да подаде оставка, с цел да може по-късно да образува ново държавно управление, разполагащо с по-голямо болшинство в Народното събрание, пишат в публикации от през днешния ден италиански издания, съобщи Ройтерс.

" Целта ми е да реализира съглашение, което да сътвори ясна политическа вероятност за ръководство до края на мандата на този парламент ", съобщи Конте, представен от в. " Република ".

Според италианското издание е допустимо Конте да показа оставката си на Серджо Матарела още на следващия ден, като по-късно ще се опита да образува нова ръководеща коалиция, която да разчита на поддръжката на центристки и " виновни " депутати, съобщи Българска телеграфна агенция.

Правителството на Конте загуби необятното си болшинство в Народното събрание, откакто партията " Италия вива " на някогашния министър председател Матео Ренци отдръпна поддръжката си от ръководещата коалиция, тъй като не утвърждава държавната политика за справяне с рецесията на ковид.

Въпреки че Конте завоюва предходната седмица избор на доверие в Народното събрание, той не съумя да си подсигурява безусловно болшинство в Сената, което значи, че държавното управление му ще има усложнения да прокарва законодателните си начинания, в случай че не си обезпечи спомагателна поддръжка.

Премиерът прикани сенаторите центристи и самостоятелните сенатори да се причислят към сътрудниците си, подкрепящи държавното управление, само че до момента малко на брой откликнаха на този апел.

Според в. " Кориере каузи сера " Конте желае да върне Ренци още веднъж в ръководещата коалиция и има намерение да образува " държавно управление на националната сигурност ", което да разполага с поддръжката на някои умерени десноцентристи.

За да засилят натиска върху депутатите, ръководещите партии съобщи, че възможни предварителни избори ще бъдат единственият метод за излизане от създалата се политическа обстановка, в случай че бързо не бъде открито друго решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР