Италианският премиер Джузепе Конте е изправен пред два ключови вота

...
Италианският премиер Джузепе Конте е изправен пред два ключови вота
Коментари Харесай

Джузепе Конте пред вот на доверие в долната камара на парламента

Италианският министър председател Джузепе Конте е изправен пред два основни вота в двете камари на Народното събрание. Гласуването ще реши дали нежното съдружно държавно управление на Конте може да се задържи на власт или е изгубило болшинството си, осведоми БНР.

Днес министър председателят ще направи изказване в долната камара, а в горната речта му е планувана за на следващия ден. Конте към момента се надява да събере болшинство, откакто дребната партия „ Италия вива “ се изтегли от ръководещата коалиция предходната седмица.

Тя слага като изискване страната да кандидатства за европейски заем, с цел да се помогне на опазването на здравето да се оправи с епидемията от ковид. Същевременно Демократическата партия желае промени в държавното управление и предоговаряне на съдружното съглашение.

В обедните часове стартира съвещанието в долната камара на италианския парламент, на което Конте ще показа обстановката след оставката на двамата министри от групировката „ Италия вива”.

В Камарата на депутатите министър председателят ще се опита да предложи да бъде основана центристка либерално-католическа политическа група, като се изключи че задачата му е „ Италия вива” да остане без въздействие. Ще има спор и избор на доверие по-късно.

В Камарата на депутатите от общо 629 представители Конте разчита на болшинство от 322 гласа от придвижването „ Пет звезди” и Демократическата партия, Смесената група, на партията “Свободни и равни” и на няколко депутати, отказали се от „ Италия вива”.

Утре е съвещанието в Сената, където въпросът за бъдещето на държавното управление без партията на Ренци е по-сложен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР