Италианският премиер Джузепе Конте днес и утре е изправен пред

...
Италианският премиер Джузепе Конте днес и утре е изправен пред
Коментари Харесай

Два ключови вота за италианския премиер Конте в двете парламентарни камари

Италианският министър председател Джузепе Конте през днешния ден и на следващия ден е изправен пред два основни вота в двете камари на италиански парламент, които ще решат дали нежното му съдружно държавно управление може да се задържи на власт или е изгубило парламентарното си болшинство, което ще потопи Италия в още по-дълбока политическа рецесия, предадоха международните организации.

Днес Конте ще направи изказване в долната камара, а на следващия ден в горната. Ще има гласоподаване на доверие на премиера и държавното управление, като Конте към момента поставя старания да събере болшинство, откакто дребната партия Италия Вива на някогашния министър председател Матео Ренци се изтегли от ръководещата коалиция предходната седмица.

Вниманието е ориентирано към Сената, където на Конте го разделят 10 гласа от безспорното болшинство, откакто неговите старания да убеди центристите от опозицията да го поддържат, както наподобява са се провалят. Ренци съобщи предходната седмица, че неговите 18 сенатори евентуално ще се въздържат при вота в горната камара на следващия ден. Ако те не го създадат, държавното управление ще завоюва вота на доверие, само че в случай че остане без безусловно болшинство в Сената, то ще бъде несигурно и не е ясно дали президентът Серджо Матарела ще остави кабинета на Конте да просъществува при този сюжет.

Същевременно Демократическата партия има желание да изиска промени в държавното управление и предоговаряне на съдружното съглашение, в случай че Конте завоюва двете гласувания в Народното събрание, твърди партиен представител.

Италия Вива сподели, че би се върнала в ръководещата коалиция, в случай че нейните претенции бъдат изпълнени. Ключовото измежду тях е Италия да кандидатства за заем от европейския стабилизационен механизъм, с цел да подкрепи опазването на здравето си да се оправи с коронавирусната зараза. Малко евентуално е " Движение 5 звезди ", което е в държавното управление, да одобри това искане. Нито една страна членка на Европейски Съюз не е употребила този механизъм, тъй като има опасения, че парите са придружени с нежелани условия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР