Италианският град Венеция, борещ се да се справи с наплива

...
Италианският град Венеция, борещ се да се справи с наплива
Коментари Харесай

ЮНЕСКО понижава оценката на Венеция , разглежда Несебър като застрашен обект

Италианският град Венеция, борещ се да се оправи с напора на туристи в ерата на евтините пътувания, е изправен пред допустимо намаление на оценката на ЮНЕСКО.

Краткото странствуване в препълнена гондола с нацупен гондолиер, който се кара на туристите, е надалеч от сантименталните показа за Венеция, само че е емблематично за навлизането на града в всеобщия туризъм.

Венеция не е сама в битката да се оправи с напора на туристи в ерата на нискотарифните полети. Залогът обаче е изключително огромен тази седмица, когато Комисията за международно завещание на ЮНЕСКО взема решение дали да добави града към листата си със застрашени международни обекти.

Подобно намаление на оценката, каквото градът избегна преди две години, ще значи обвиняване против ръководството на туризма във Венеция.

Решението ще пристигна единствено няколко дни, откакто стана ясно съгласно публични данни за града, че броят на туристическите кревати във Венеция към този момент е по-голям от броя на жителите.

На съвещанието на градския съвет преди гласуването Венеция да стане първият град в света, в който посетителите заплащат входна такса, пристрастеностите се нажежиха. 

Критиците насочиха обвиняване, че данъкът е бил припрян, с цел да се впечатли комисията на ЮНЕСКО, че градът работи за ограничение на всеобщия туризъм.

Представители на ЮНЕСКО споделиха, че понижаването на категорията няма за цел да бъде наказателна мярка, а да предизвести международната общественост, че е належащо да се направи повече за решение на проблемите, засягащи обекта на международното завещание.

В рекомендацията за намаление на оценката на Венеция се показва освен ръководството на всеобщия туризъм, само че и въздействието на изменението на климата. В нея се отбелязва да вземем за пример, че подводните бариери за отбрана на Венеция към момента не са изцяло функциониращи. 

Венеция е един от шестте обекта, в това число два в опустошената от войната Украйна, които комисията може публично да разгласи за застрашени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Другите застрашени обекти, които се преглеждат, са катедралата " Света София " в украинската столица Киев, историческият център на Лвов в Западна Украйна, античният град Несебър в България, крепостта Диарбекир в Турция и вулканите на Камчатка в далечния изток на Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР