Италианският европейски депутат Давид-Мария Сасоли от Партията на европейските социалисти

...
Италианският европейски депутат Давид-Мария Сасоли от Партията на европейските социалисти
Коментари Харесай

Италианецът Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европарламента

Италианският европейски народен представител Давид-Мария Сасоли от Партията на европейските социалисти (ПЕС) завоюва в сряда гласуването за президент на Европарламента на втори тур с 345 гласа. Това се случи откакто европейските водачи предложиха на евродепутатите да изберат на поста на Антонио Таяни представител член на социалистите. За малко след края на Европейския съвет във вторник се обсъждаше номинацията на Сергей Станишев за ръководител. Но през нощта се оказа, че той няма нужната поддръжка в групата " Социалисти и демократи " и самичък да се отхвърли преди вота.

Неочаквана кандидатура

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сасоли беше определен с 345 гласа при нужни 334 гласа. На първия тур по-рано денем не му доближиха единствено 7 гласа, с цел да завоюва нужното болшинство. Сасоли ще наследи различен италианец, Антонио Таяни, като ръководител на Екологичен потенциал, и ще остане отпред на законодателната институция 2 години и половина. Този период съществува принипно и Таяни просто бе избран отново по средата на 5-годишния си мандат. Сега се счита, че най-вероятно Сасоли ще бъде заменен в края на 2021 година или началото на 2022 година от несполучилия претендент за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер, който още веднъж оглави парламентнарната група на ЕНП.

Кандидатурата на италианеца за поста стана известна едвам през днешния ден, откакто през вчерашния ден се обсъждаше предложение от Европейския съвет да се редуват водачът на ПЕС Сергей Станишев и Вебер. Решението на 28--те държавни водачи е с целесъобразна мощ и евродепутатите имат цялостна независимост да предложат и изберат който желаят. Така концепцията от Брюксел срещна съпротива измежду лявоцентристката група в Европейския парламент. Станишев по този начин и не подаде кандидатурата си с пояснения, че по този метод би легитимирал потъпкването на системата за избиране на водещ претендент на партиите от страна на Европейския съвет.

Кой е Давид Сасоли?

Давид Сасоли е някогашен ефирен публицист и член на опозиционната Демократическа партия в Италия. Евродепутат е от 2009 година насам, а през последните 5 години е бил един от 14-те зам-председатели на Европейския парламент. Това значи, че е прочут на множеството евродепутати, защото е водил пленарни съвещания. Във всеки случай, Сасоли не е изключително прочут на по-широката аудитория отвън Италия. Той се разгласи за другарски разговор за Brexit, нужда от запазване на природата и околната среда и по-добър отговор за протестиращите поради климата по-млади генерации.

Кандидатурата и избирането на социалист са поредна победа за Европейския съвет, който съумя напълно да наложи волята си откакто се съгласи за другите четири водещи поста на Европейски Съюз през вчерашния ден.

Серия взаимни отстъпки

Преди вчерашния компромис високопоставени евродепутати оповестиха, че ще се борят за независимостта на Европейския парламент и първичното възмущение против предлагането за Станишев частично показва томно това. Избирането на Сасоли обаче въпреки всичко следва оферти от съвета сюжет за баланс по партийна принадлежност. Така и обещанието на Сасоли от през днешния ден да се бори Парламентът да стане " основен воин на същинската европейска народна власт " не звучи доста безапелационно. Мъчителните взаимни отстъпки и сравнителната неопределеност на немския претендент за ръководител на Европейска комисия Урсула Фон Дер Лайен демонстрират какъв брой в действителност сложна ще бъде работата на новата европейска настройка.

В последна сметка канцлерът Ангела Меркел и президентът Макрон напълно заобиколиха Spitzenkandidat системата в името на запълване на водещите постове в съюза. По този метод даже се основава политическо бъдеще за Манфред Вебер, който европейските социалисти, Либералите и Зелените отхвърлиха да одобряват като евентуален ръководител на Комисията. След две години и половина - когато мандатът на Сасоли изтече - Германия и ЕНП ще управляват председателството и на Комисията, и на Парламента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР