Италианските производители на стомана призовават за прилагането на единна или

...
Италианските производители на стомана призовават за прилагането на единна или
Коментари Харесай

Италиански леярни приозовават за единна европейска цена на тока

Италианските производители на стомана приканват за използването на единна или хармонизирана европейска цена на силата, с цел да оказват помощ за ограничение на възходящите индустриални разноски.

Подобна скица би предотвратила неподходящото конкурентно състояние, пред което са изправени италианските компании, и би осигурила равни условия за фирмите от целия континент, сподели италианската асоциация на леярите Assofond.

Разликата в цените сред това, което плащаме за електрическа енергия през днешния ден спрямо нашите френски, испански и немски съперници, към този момент е неустойчива “, сподели президентът на Assofond Фабио Занарди.

„ Пропускът се дължи единствено отчасти на основите на генерирането: ограниченията за поддръжка на енергоемките консуматори, които са в интерес на нашите съперници, вършат забележителна разлика. “

Европейските спот цени на електрическата енергия се отдръпнаха от рекордните върхове, достигнати през 2022 година – подтикнати от инвазия на Русия в Украйна и различен районен и инфлационен напън – само че не престават да остават нестабилни и разнообразни на другите пазари.

През юли междинната спот цена на електрическата енергия в Италия беше 112.32 EUR/MWh, спрямо 67,70 EUR/MWh в Германия, 72,31 EUR/MWh в Испания и 47.03 EUR/MWh във Франция.

През август междинната спот цена в Италия доближи 128.44 евро/MWh, най-високата цена от октомври 2023 година

Енергийният съветник Серджио Джиралдо изрази своя песимизъм по отношение на предлагането на Assofond за единна европейска цена на силата, като сподели, че съществуващата система за пределни цени и рестриктивните мерки на мрежата я вършат непрактична.

Тъй като Италия ще премине към зонални цени, с цел да размени сегашната единна национална цена, известна като PUN, единната европейска цена наподобява още по-предизвикателна, означи той.

„ На доктрина може да се сътвори индексна цена, изчислена като среднопретеглена стойност на всички европейски зонални цени, която може да служи като пазарна препоръка “, сподели Джиралдо.

Въпреки това, от комерсиална позиция, разликите в цените сред страните ще останат... асиметриите сред страните могат да бъдат понижени посредством възстановяване на междусистемните връзки, а цените могат да бъдат понижени с по-голямо енергийно доставяне. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР