Италианските компании все още имат солидно количество натрупани обезпечените от

...
Италианските компании все още имат солидно количество натрупани обезпечените от
Коментари Харесай

Италианският бизнес има проблем за €123 милиарда, който няма да се разреши лесно

Италианските компании към момента имат солидно количество насъбрани обезпечените от страната заеми от пандемията. Това затруднява държавното управление в опита да им помогне да преодолеят последната рецесия, а точно внезапно възходящи разноски за сила.

В края на юни италианските компании са имали рекордните 123,2 милиарда евро неизплатени заеми, обезпечени от страната, поради коронавирус, по отношение на 118 милиарда евро през предходното тримесечие. Това гласи отчет на Европейския банков орган (ЕБО), оповестен предишния месец. Страната има най-големия държавно обезпечен дълг, който следва да бъде изплатен в еврозоната, макар че не е най-голямата стопанска система в района, написа Bloomberg.

Така чисто новото държавно управление ще се изправи пред затруднено състояние: по какъв начин и доколко може да продължи да поддържа фирмите, които в този момент пък страдат от по-високи разноски, изключително сметките за сила, в една забавяща се икономическа среда? Правителството ползва пакет от помощи, който разрешава на фирмите да разпределят сметките си за сила за интервал от две години и дава на доставчиците на газ и електрическа енергия 90% държавна гаранция за изплащането.

Всяка спомагателна поддръжка за фирмите под формата на дълг единствено отсрочва неизбежното. Те могат да станат неустойчиви, изключително в случай че приходите и облагите бъдат наранени в среда на криза, разяснява Стефано Касели, декан на SDA Bocconi School of Management в Милано.

" Вървим по доста тъничък лед сме. Ако настъпи криза и напрежението по отношение на цените на силата остане високо, дългът на фирмите ще се трансформира в проблем ", счита специалистът.

Международният валутен фонд предвижда, че италианската стопанска система ще се свие с 0,2% през 2023 година

Сега, когато има по-високи лихвени проценти и закъснение на растежа, доста италиански компании откриват, че заемите са сложни за връщане. Някои даже не съумяват да изпълнят изискванията, свързани с техните заеми.

Компанията за играчки Giochi Preziosi да вземем за пример през 2020 година получи заем от 85 милиона евро от банки, 90% от които бяха обезпечени от италианската страна.Сега компанията е изправена пред евентуални опасности за интервенциите, поради вероятно продължителната криза.

Гаранции е Европейски Съюз

Всяка страна-членка на Европейския съюз създаде личен проект за гаранции, поради пандемията. В Италия рамката е наречена Garanzia Italia и изисква фирмите да аплайват по линия за финансиране от банка, която по-късно да изиска държавна гаранция посредством организацията за експортно кредитиране SACE или държавната банка Mediocredito Centrale - Mezzogiorno.

Гаранцията покрива сред 70% и 90% от новите кредитни линии. Италия има максимален % покритие на държавната гаранция, или 84,8% от общите издадени заеми, до момента в който е Испания и Франция са надлежно 78,9% и 65,8% съгласно отчета. Общо в Италия, Испания и Франция са отпуснати към 90% от държавно обезпечените заеми, които към момента са неизплатени в Европейски Съюз.

Бяха препоръчани гаранции на всевъзможни компании. Банките бяха подготвени да дават кредитни линии, знаейки, че ще бъдат покрити в огромна част от страната. Ключовият въпрос в този момент е по кое време и по какъв начин ще бъде изплатен целият този дълг.

" Все по-ясно става, че някои от тези заеми ще би трябвало да бъдат преструктурирани, като най-простият метод е удължение на падежа ", сподели Джъстин Холанд, ръководещ шеф в DC Advisory.

Вече има оферти от специалисти за създаване на рамка за решение на казуса, при положение на утежняване, само че до момента няма съответна политика, разяснява юрист.

Издаващите гаранциите SACE и Mediocredito Centrale, не са в положение да ръководят неприятни заеми. Затова обслужващият AMCO-Asset Management, благосъстоятелност на италианското финансово министерство, работи върху платформа, наречена Progetto Glam, посредством която банките могат да трансферират обезпечените заеми към организацията за ръководство на дълга. Проектът към момента не е финализиран.

" Намираме се в под напрежение миг. Лихвите се усилват и се насочваме към интервал, в който натискът върху фирмите ще продължи да нараства и в който финансовият детайл ще тежи повече ", споделя Карло Масини, основан в Милано сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Hogan Lovells.

В последна сметка Италия ще би трябвало да се изправи против казуса.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР