Италиански бор, който изглежда изсъхнал, но е жив, е най-старото

...
Италиански бор, който изглежда изсъхнал, но е жив, е най-старото
Коментари Харесай

​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Италиански бор, който наподобява пресъхнал, само че е жив, е най-старото дърво в Европа – на 1230 години, заяви сп. “Дискавър”.

Учени от университета на Тусция изобретиха нов способ за датиране, с цел да потвърдят, че това дърво е най-старото в Европа. Те откриха, че няколко дървета в националния парк Полино са на повече от 1000 години. Най-старото от тях е Хелдрейхов бор. Учените го нарекоха Италус.

Върхът на Италус е напълно изсъхнал и затрупан с шипове. В средата и долната част обаче има зеленина. Това е типично за доста старите иглолистни дървета, настояват учените. Типичен е и кухият пън, прогнил с годините. Заради него обаче е невероятно да бъде избрана възрастта на дървото единствено по пръстените.

Според пръстените възрастта на Италус е 955 години, само че не е известно какъв брой липсват. Диаметърът на дървото е 160 см, а кухата част в дънера е съвсем 48 см. Тъй като дебелината на пръстените варира, експертите не могат да кажат какъв брой тъкмо липсват. Затова учените прибягнаха до корените. Те са расли в разнообразни интервали от живота на дървото. Радиовъглеродното датиране, съчетано с пръстеновите модели в корените и дънера, разкрива цялата последователност на развиване на бора. Новият способ потвърждава, че най-старият пръстен е от 789 година, т.е. дървото е на 1230 години.

Възрастта на Италус е внушителна, само че не и спрямо най-старите дървета в света. Те са в Калифорния и също са иглолистни, като най-старото от тях е на повече от 5000 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР