Италианската централна банка заяви миналата седмица, че плановете на правителството

...
Италианската централна банка заяви миналата седмица, че плановете на правителството
Коментари Харесай

В Рим дават България за пример защо плоският данък не е подходящ за Италия

Италианската централна банка съобщи предходната седмица, че проектите на държавното управление за основаване на плосък налог върху приходите и понижаване на данъчната тежест може да се окажат нереалистични заради фискалните ограничавания и сумата, с която страната би трябвало да разполага за обширната си обществена система.

Министър-председателят Джорджа Мелони утвърди законопроект през март за в началото понижаване на настоящите данъчни групи от четири на три и по-късно въвеждане на модела на плосък налог преди националните избори през 2027 година

Профсъюзите и опозиционните партии твърдяха, че проектът ще бъде от изгода най-много за богатите.

" Моделът, очакван от законопроекта - система с единна ставка дружно с понижаване на данъчната тежест - може да се окаже нереалистичен за страна с обширна обществена система, изключително в светлината на рестриктивните мерки на обществените финанси ", сподели на депутатите данъчният специалист от Централната банка на Италия Джакомо Рикоти.

Пред Народното събрание Рикоти сподели, че моделът с единна рента е публикуван измежду страните, считани от Международния валутен фонд (МВФ) за разрастващи се стопански системи, като загатна апропо Беларус, България, Грузия и Унгария.

Тъй като плоският налог има наклонност да усилва неравенството в приходите, Рикоти сподели, че някои страни като Естония и Словакия са придружили въвеждането му с данъчни облекчения, ориентирани към подкрепяне на групи, които не са водещи по благосъстояние. " Ефектите на преразпределение (на модел с една ставка за облагане на доходите) ще би трябвало да бъдат деликатно оценени ", добави той, представен от " Ройтерс ".

Дясната администрация даде обещание да резервира наклонността за намаляващ бюджетен недостиг, тъй като новите бюджетни правила, които се разискват на равнище Европейски съюз, усилват натиска върху Рим да поддържа внимателен метод към разноските в държавните финанси.

Италианските обществени обществени разноски, които се равняваха на към 30% от брутния вътрешен артикул през 2022 година, са вторите най-високи след тези на Франция от 38-те членове на Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Банката на Италия обществено подлага на критика политиката на държавното управление на Мелони в предишното.

През декември институцията сподели, че държавен проект за понижаване на регулаторните ограничавания върху потреблението на пари в брой може да подхранва сивата стопанска система. Мелони се отхвърли от проекта, откакто му се опълчиха и в Брюксел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР