Италианската модна къща Версаче (Versace), една от малкото останали все

...
Италианската модна къща Версаче (Versace), една от малкото останали все
Коментари Харесай

Пет неща, които трябва да знаем за модна къща Версаче

Италианската фешън къща Версаче (Versace), една от дребното останали към момента самостоятелни, бе продадена на американската компания за мода Майкъл Корс (Michael Kors), както ви съобщихме още през вчерашния ден. Според съглашението семейство Версаче ще продължи да има роля, настояват осведомени източници.

Ето пет неща, които би трябвало да знаем за именитата миланска марка, чийто знак е Медуза.

1. Геният Джани Версаче

Роден в Калабрия, Джани Версаче идва в Милано, когато е на 25 години. През 1978 година той показва първата сбирка на стилната си къща. Тя е основана взаимно с брат му Санто, който се занимава с бизнеса. Джани беше " основател на 360 градуса, един същински актьор, имаше чиста изобретателна визия върху цветовете, материите ", сподели пред Франс прес Стефания Савиоло, шеф на центъра на модата в университета Бокони в Милано.
Геният му съблазнява света на шоубизнеса и не след дълго той стартира да облича най-големите звезди, от Мадона до Елтън Джон. Той рисува костюми и декори и за театралната сцена (Морис Бежар, Уилям Форсайт...). Версаче се заобикаля със супермодели - Карла Бруни, Клаудия Шифер, Наоми Кемпбъл, Синди Крауфорд, Хелена Кристенсен, всички те способстват за разрастването на аурата на стилната къща.

2. Роклята с безвредни игли

Джани Версаче предлага цветни сбирки, които са безапелационно секси и излъчват разкош. Те смесват ламе, барокови принтове, леопард или зебра, крещящи цветове, кожа, цепки, доста прилепнали тъкани. По време на премиерата на кино лентата " Четири сватби и едно заравяне " в Лондон през 1994 година Версаче облича актрисата Елизабет Хърли с извънредно въздействаща черна рокля. По това време тя има връзка с Хю Грант.
Тази невероятна черна рокля е с голямо деколте, с огромна цепка, която се спуска от кръста надолу по задачите крайници и е прикрепена в профил с огромни златни безвредни игли. Роклята получава прозвището " Дет дрес " (тази рокля, бел.ред.), тя е супер сексапилна, в жанр " нео пънк " и се трансформира в същинска легенда.

3. Смъртта и упадъка

На 15 юли 1997 година сутринта, когато Джани се подготвя да се върне в първокласната си вила в Маями, откакто си е купил вестници, той е погубен с два патрона от Андрю Кунанан. Убиецът е проституиращ педераст, прочут с привързаността си към лукса.
Светът на модата и шоубизнеса е в потрес. Модна къща Версаче тогава е в " апогея си ", твърди Давиде Памбианко, началник на едноименната консултантска компания.
Сестрата на Джани, Донатела, поема поста на артистичен шеф, до момента в който братът Санто продължава да ръководи компанията като основен изпълнителен шеф. До този миг Донатела е управлявала младежката линия на компанията Версус (Versus).
Модната къща обаче се насочва към крах. Различни генерални шефове се сменят, Версаче понижава работните места, рационализира производството си, преустройва мрежата си от бутици.

4. Емблематичната Донатела

След гибелта на Джани стилната къща е представлявана от емблематичната Донатела, платиненоруса дама, чието лице е белязано от прекомерната интервенция на пластичната хирургия.
Муза и довереница на Джани, Донатела, която е работила цели 14 години до него, приема тежко гибелта му. Тя претърпява интервал на меланхолия, подвластна е от кокаина, преди да се подложи на лекуване за детоксикация през 2005 година.
В началото тя се затруднява да наложи почерка си, само че по-късно съумява да остави отпечатъка си върху марката.

5. Преоткрита аура

През последните години фешън къща Версаче е преоткрила ДНК-то си на аления килим, както и " доста смелия и мощен жанр ", твърди Савиоло. От финансова позиция компанията отбелязва усъвършенстване, както що се отнася до оборота (от 268 милиона евро през 2009 година до 668 милиона евро през 2017 година), по този начин и до облагата. След като беше на загуба със 7,4 милиона преди две години, Версаче беше още веднъж на облага през 2017 година, с 15 милиона $.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР