Италианската мафия е като тръстиката, която се огъва, но не

...
Италианската мафия е като тръстиката, която се огъва, но не
Коментари Харесай

По време на пандемия: мафията се огъва, но не се пречупва

Италианската мафия е като " тръстиката, която се огъва, само че не се чупи ", тя се приспособява към рецесията, породена от пандемията от COVID-19: генералът от карабинерите Джузепе Говернале не си прави никакви илюзии.

Този 62-годишен сицилианец е някогашният командващ на карабинерите на острова. В момента той оглавява Дирекцията за антимафиотски следствия, която координира и управлява всички провеждани в Италия следствия против проведената престъпност. " Опитът ни споделя, че италианската мафия има способността да употребява това, което наподобява като опасност, с цел да го трансформира във опция ", изяснява той пред Агенция Франс Прес.

" Мафиотите ще преминат към режима на оцеляване на мафията в сложни времена, който може да се обобщи по този начин: тръстиката се огъва, само че не се пречупва. Мафията изхожда от правилото, че това е временен миг, през който би трябвало да издържи, като прави по-малко бизнес, само че тя към този момент следи деликатно началото на процеса на икономическо възобновяване ", предизвестява високопоставеният офицер.

" Какво можем да чакаме? Че сложният миг може да завърши през май-юни, след което стопанските системи на Италия, Франция, Германия ще би трябвало да възобновят работа. Именно тогава мафията ще опита да се намеси, тъй като в интервалите на възобновяване ще се гледат малко по-малко бюрократичните процедури ", предвижда началникът на италианската Дирекция за антимафиотски следствия.

" Те ще търсят пропуските в системата. Икономическото възобновяване след ковид ще бъде доста огромно събитие. Ще се въртят големи суми пари и нашата цел ще бъде да намерим салдото сред условията на възобновяване и битката против проникването на мафията ", изяснява генералът.

" Ние си даваме сметка, че ще има опити за навлизане, мафията постоянно е една стъпка напред. Тя сигурно към този момент приготвя проекти да се възползва от обстановката, само че ние също имаме основан по този случай проект против тях ", споделя Говернале.

Мафиотските процеси стопират

" Работата ми като прокурор е по-трудна в тези времена на ковид и процесите на стотици обвинени (по свързани с мафията закононарушения - бел. АФП) са спрени ", декларира пред Агенция Франс Прес Никола Гратери, прокурор от Катандзаро, столицата на област Калабрия, която е територия на могъщата ндрангета.

Съдебните каузи в Италия са съвсем спрени от началото на епидемията от COVID-19, като съдилищата преглеждат единствено най-спешните случаи.

Журналистът Роберто Савиано, създател на книгата " Гомора ", която споделя за неаполитанската мафия камора и стана основа за едноименния сериал, счита, че " пандемията е идеална обстановка за мафията по една доста елементарна причина ".

" Когато си гладен, търсиш самун и не гледаш кой ти го дава; в случай че имаш потребност от лекарство, плащаш го, без да гледаш кой ти го продава, искаш го и точка ", написа той във вестник " Република ".

" Сред играчите в това рестартиране ще бъде за жалост и мафията ", додава в публикация за различен италиански ежедневник, " Стампа ", Джузепе Пинятоне, някогашен основен прокурор на Рим, пенсионирал се през май 2019 година.

Мафията в началото ще пробва " да се разшири в браншове, където има обичайно наличие ", като строителството и боклука, по-късно ще финансира дребни бизнесмени, които ще бъдат " с вързани ръце ", а след това ще се стреми " да проникне в осъществяването на нужните работи и инфраструктурните планове, финансирани от обилни държавни вложения ", твърди той.

Трима мъже, двама от които са очевидци по процеси против мафията, също насочат предизвестие в отворено писмо до президента на републиката Серджо Матарела за заплахата дребните бизнесмени, изпитващи дефицит на средства заради провокираната от ковид рецесия, да се извърнат към мафията, с цел да получат нови средства, позволяващи им да продължат краткотрайно активността си.

Малките бизнесмени биха могли " като жест на обезсърчение " да се извърнат към единствените, " разполагащи в този миг с огромни налични суми, членовете на проведената престъпност, която постоянно е подготвена да прави бизнес на гърба на бизнесмени, задушаващи се финансово, и без сигурни вероятности за възобновяване " на стопанската система, пишат тримата мъже. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР