Италианската фирма, която ще реставрира изгорелите тютюневи складове на Кудоглу,

...
Италианската фирма, която ще реставрира изгорелите тютюневи складове на Кудоглу,
Коментари Харесай

Изгорелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради

Италианската компания, която ще реставрира изгорелите тютюневи хранилища на Кудоглу, към този момент има издадено строително позволение, излиза наяве от уеб страницата на Общината, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Това става факт след дълга правосъдна сага, пет години след огромния пожар там.

Тютюневите хранилища на ул. " Иван Вазов " в Пловдив би трябвало да бъдат укрепени, реши през декември 2020 година Върховният административен съд, с което се удостоверява решението на aдминистративния съд в Пловдив. Касационното дело във Върховен административен съд беше формирано по тъжба на притежателя на тютюневите хранилища, против заповед на кмета на Община Пловдив, с която притежателите са задължени да извършат укрепителни действия на потърпевшите при пожар здания. 

Върховните магистрати одобряват, че постройките съставляват архитектурно-строителна културна полезност и са както самостоятелен монумент на културата, по този начин и част от колективен архитектурно-строителен монумент на културата в Стария Пловдив.

Пет години след огромния пожар в Тютюневия град, стартира възобновяване на три от складовете.

Италианската компания   " P.И.Π.A " OOД, която има складовете на Кудоглу, с шеф някогашния почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, е получила позволение за градеж от община Пловдив за осъществяване на план " Консервация, реституция, реорганизация, преустрояване и отчасти надстрояване на съществуващи здания в жилищна сграда  с офиси, магазини и подземни гаражи с трафопост ". Разрешението е подписано и към този момент е видно на уеб страницата на Община Пловдив. 

Тъй като следва хоризонтално подсилване на структурата, притежателите на прилежащите здания също бяха известени и имаха период за обжалване в границите на 14 дни. 

Идейният план за " реституция, консервация и реорганизация " на складовете монументи на културата в Тютюневия град в Пловдив е съгласуван с НИНК.

Проектът е " Tobacco Residence “, по него е работил италианският проектант Раймондо Флакомио, който проектира и бутиковия хотел " Резиденс сити гардън " на ул. " Велико Търново ".

Намерението  на притежателите на изгорелите тютюневи хранилища на Кудоглу е те да бъдат възобновени и превърнати в жилищен комплекс, с магазини на партера.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР