Италианската енергийна компания Enel планираше да инвестира 2 милиарда евро

...
Италианската енергийна компания Enel планираше да инвестира 2 милиарда евро
Коментари Харесай

Италиански енергиен гигант свива планираните инвестиции в Румъния заради нов данък

Италианската енергийна компания Enel планираше да влага 2 милиарда евро в Румъния, само че в този момент преразглежда своите бизнес проекти, оповестява Romania Insider. Новината идва, откакто румънското държавно управление реши да ограничи цените на силата и да наложи неочакван налог върху приходите, в това число в сегмента на производството на сила от възобновими източници.

Италианската група предизвестява, че размерът на вложенията ще бъде понижен, в случай че ограниченията останат в действие.
 Държавна компания желае активите на ЧЕЗ и Enel в Румъния
Държавна компания желае активите на ЧЕЗ и Enel в Румъния

Интерес към тези на чешката група има българската " Еврохолд "

" Вярваме, че ограниченията, наложени от управляващите в Румъния са неправилни, обезкуражават вложителите, основават неустойчивост, не вземат решение структурни проблеми и би трябвало да бъдат изменени, както се случи с ограниченията, подхванати от други държавни управления в Европа ", съобщи изпълнителният шеф на Enel Group - Франческо Стараче, по време на изявление на годишното събитие на групата.

" Когато направихме този бизнес проект, Румъния беше привлекателна страна и ние планирахме да влагаме даже повече от 2 милиарда евро за всеобщото развиване на планове и мрежи за възобновима сила. Очевидно обаче, в случай че тези ограничения останат в действие, добивите ще намалеят, тъй като ние ще би трябвало да преразгледаме вложенията си в Румъния ", добави Алберто де Паоли, който е финансов шеф на Enel.

Правителството на Румъния одобри, в сходство с рекомендациите на Европейския съюз, набор от ограничения, които би трябвало да бъдат приложени тази зима - до март 2022-а година за да помогне на семействата да устоят на високите цени на силата.

По този метод обаче се постанова 80% неочакван налог върху приходите, получени от производителите на сила, които продават продукцията си на цени от над 90 евро за MWh. Парите ще бъдат употребявани за погашение на дотации на семейства с малко ползване и отплата на доставчиците, които купуват електрическа енергия на пазарна цена.
 Европейски Съюз съди Румъния, че не е протекция 42 отпадъчни депа
Европейски Съюз съди Румъния, че не е протекция 42 отпадъчни депа

Ще бъдат наложени финансови санкции
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР