Италиано-полска експедиция е намерила останки от скелет на млада жена,

...
Италиано-полска експедиция е намерила останки от скелет на млада жена,
Коментари Харесай

Археолози откриха скелет с ревматоиден артрит в гробница в Египет

Италиано-полска експедиция е намерила остатъци от скелет на млада жена, която е страдала от ревматоиден артрит, в гробница в южноегипетската област Асуан, заяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Проучването е част от “Археологически план Асуан-Ком Омбо ”. 

Това е първият открит до момента случай на тази болест от времето на Древен Египет и един от най-старите в света. Ревматоидният артрит е разказан клинично за първи път през 17 век. 

Изследването на скелета демонстрира, че автоимунното заболяване е засегнало стави от двете страни на тялото - от дланите и стъпалата до китките, лактите, раменете и глезените, изясни шефът на Службата за антиките в Асуан Абдел Монейм Саид. Екипът търси и писмени записи за случаи на ревматоиден артрит, само че досега без триумф, добави той. 

Главната цел на “Археологическия план Асуан-Ком Омбо ” е събирането на информация за здравното положение на античните египтяни, най-много от бедните пластове на обществото, които са живели в граничните области на империята, в тази ситуация в най-южната ѝ част. Археолозите изследват праисторически обекти в районите Асуан и Нубия от 2005 година, добавя Българска телеграфна агенция.

Едно от достиженията на плана е установяването на първия случай на дефицит на витамин С (скорбут) при изследване на скелет на малко дете от прединстичната ера, която продължава от към 3800 до 3500 година пр.н.е.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР