Италианецът Леонардо дел Векио, издигнал се от сирак, отгледан в

...
Италианецът Леонардо дел Векио, издигнал се от сирак, отгледан в
Коментари Харесай

Сиракът-милиардер: Почина босът на Ray-Ban

Италианецът Леонардо дел Векио, издигнал се от сирак, отгледан в сиропиталище, до милиардер и създател на империя от първокласни марки като Ray-Ban и Oakley, умря на 87 години, заяви компанията му.

През март показател на организация " Блумбърг " оцени персоналното му благосъстояние на към 30 милиарда $. В края на 2021 година сп. " Форбс " разгласи, че единствено Джовани Фереро от групата, произвеждаща Nutella, е по-богат в Италия.

Той добави порция италиански жанр към очилата и стана един от най-богатите мъже на Европа, показва " Ройтерс ". Но по-късно с част от средствата си той построи солидни дялове във финансови институции като Mediobanca and Generali и стана авторитетна фигура и във финансите.

" Заедно изобретихме феномен, който не съществуваше до тогава, тъй като осъзнахме, че такова прагматично нещо като очилата ще се трансформира в безвъзвратен фешън аксесоар ", написа за него Джорджо Армани, който работеше с Дел Векио от 80-те години насам.

Личната му история следва възобновяване на Италия " от мизерията до благосъстоянието " след Втората международна война. " Леонардо дел Векио беше популярен италианец. Историята му от сиропиталището до водач на бизнес империя като че ли идва от други времена. Но тя е образец за днешния и утрешния ден. Почивай в мир ", написа еврокомисарят по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони.

Дел Векио се ражда в беднотия. Баща му продава плодове и зеленчук, само че умира, пет месеца преди синът му да се появи на бял свят. Настанен е в сиропиталище в Милано след настойчиви молби на майка му, която няма средства да го отгледа, и остава там до седмата си годишнина.

Пускат го на 14 години да си изкарва прехраната. Първоначално работи в железарска работилница, до момента в който стартира самичък да доставя елементи за очила в Агордо. Това е село на скатовете Доломитите в Североизточна Италия, където страната дава терени за нови компании.

През 1961 година основава Luxottica със същата цел - съставни елементи за оптиките. И остава - по характерен за италианския бизнес модел - ръководител на борда и главен акционер оттатък 80-ата си годишнина. Фирмата се трансформира във водещия в света производител на очила и аксесоари за тях, откакто се сплоти през 2018 година с френската Essilor.

" Ройтерс " твърди, че точно поради силата на Дел Векио новината за кончината му е шокирала Италия. Той бе изпълнителен ръководител на борда на EssilorLuxottica до декември 2020 година, след което съобщи оперативната активност на основния изпълнителен шеф Франческо Милери.

Пътят му в бизнеса не равен - скоро след основаването на Luxottica той съвсем банкрутира. Десетилетие по-късно - при започване на 70-те години, стартира да създава лични модели. Бързото разгръщане стартира през 80-те, когато залага на концепцията, че очилата са първокласен аксесоар, а не функционална нужда.

През 1988 година идва лицензионното съглашение с Армани и стартира работа с марки като Bulgari, Chanel, Prada и Valentino.

Придобиванията също стават част от бизнес концепцията - през 1999 година Компанията му купува Ray-Ban, а след това и калифорнийската Oakley и търговски вериги в Северна Америка и Австралия.

Дел Векио не е посочвал собствен правоприемник като заслужен водач в бизнеса. Той има 6 деца от три връзки, като се ожени наново за втората си брачна половинка през 2010 година

Андреа Гуера изглеждаше като негово доверено лице, когато той ѝ трансферира част от отговорностите в управлението. Но през лятото на 2014 година Конфликтите сред тях станаха непреодолими и тя си потегли, а Дел Векио се върна в централата на Luxottica в Милано. Бивши чиновници споделят, че той се е заровил в такива банални детайлности на бизнеса като това да демонстрира на личния състав по какъв начин тъкмо да опаковат кашоните при пренасяне в нов офис.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР