Италианецът Джанлоренцо Бленджини е най-вероятният нов селекционер на мъжкия ни

...
Италианецът Джанлоренцо Бленджини е най-вероятният нов селекционер на мъжкия ни
Коментари Харесай

Олимпийски вицешампион застава начело на България

Италианецът Джанлоренцо Бленджини е най-вероятният нов селекционер на мъжкия ни народен тим по волейбол, написа " Тема спорт ". По информация на спортния всекидневник 51-годишният експерт ще вземе най-вече гласове на днешния Управителен съвет на родната федерация. Ще се гледат още кандидатурите на досегашния селекционер Пламен Константинов, както и на някогашния подобен Мартин Стоев.

След като през предходната година изборът падна върху български претендент поради семейството на европейското състезание, този път проектът е да се заложи на експерт от чужбина. Бленджини е една от най-ярките и сполучливи треньорски персони на Апенините, като по време на престоя си отпред на националния тим на Италия изведе страната си до сребърните медали на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Той е отпред на родината си в интервала 2016-2021. Като помощник-треньор на Мауро Беруто доближава до второ място на Световната купа в Япония през 2015 и бронз на Европейското състезание в България през същата година.

На клубно равнище най-големите триумфи на Бленджини са отпред на Лубе Чивитанова, с който печели три трофеи – през 2017, 2021 и 2022, както и купа на страната през 2017. Любопитен факт е, че при единствения шампионски дубъл в своята визитка 51-годишният експерт работи дружно с отдръпналия се през есента от националния тим Цветан Соколов. Все още е незнайно дали федерацията ще се опита посредством Бленджини да накара звездата на Динамо Москва да размишления за решението си. В момента той продължава да дърпа конците в Чивитанова, като под негово управление е новата звезда на България – Александър Николов.

Шансовете за Пламен Константинов и Мартин Стоев да бъдат определени от Управителния съвет не наподобяват изключително високи. Минимална пък е опцията селекционер да не бъде определен в границите на днешното съвещание.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР