ИТ индустрията е притегателна сила за българите в чужбина. Над

...
ИТ индустрията е притегателна сила за българите в чужбина. Над
Коментари Харесай

ИТ индустрията връща обратно избягалите българи

ИТ промишлеността е притегателна мощ за българите в чужбина. Над половината от тях желаят да се завърнат като софтуерни експерти в страната ни. Това демонстрират данни от изследване на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Данните бяха показани на конференция в Българска телеграфна агенция.

Според Доброслав Димитров, ръководител на УС на БАСКОМ, за доста от нашите сънародници към момента не са ясни вероятностите за кариерно развиване в България.

" Решихме да проведем анкета и да забележим имат ли предпочитание българите да се върнат, каква е мотивацията им ", описа той.

Димитров е на мнение, че ИТ промишлеността на България е бъдещето на страната ни, тъй като липсват запаси, липсва нефт, а тази промишленост има висока добавена стойност.

По думите на Бистра Папазова началник на самодейността " ЗАвръщането ", резултатите са били изненадващи, защото не демонстрират черната картина, която сме привикнали да виждаме.

От интервюираните 70% са със висше обучение, а най-вече от участниците живеят на територията на Англия, Германия и Съединени американски щати.

57% биха работили в ИТ промишлеността в България. Това би привлякло повече хора, в сравнение с да се върнат в страната ни, работейки в различен бранш. Много от тях обаче нямат нужната подготовка. Според БАСКОМ всеки пети от бранша не е ИТ експерт.

Кампанията ще бъде ориентирана към българи зад граница, ангажирани в софтуерната промишленост и ще започва при започване на 2019 година.

Мотиви за връщане на сънародниците ни са стандартът на живот, благоприятни условия за професионално развиване и семейство и другари.

Близо 20% растеж в приходите на софтуерната промишленост регистрират проучвания на Барометъра. Оперативните доходи са на стойност 2,54 милиарда лв., което е двойно нарастване по отношение на 2012 година.

" По наша оценка общо работните места в ИТ бранша са сред 30 000 и 35 000 ", добави Георги Захариев.

Той уточни, че има метод да се привлекат хората, които са отпътували преди време.

Планира се 25-50% растеж през идната година, само че заради липса на готови фрагменти прогнозата за цялата промишленост може да е единствено за растеж от 10%, разяснява Захариев.

Средната чиста заплата в бранша възлиза на 2700 лв., с други думи към 3,5 пъти повече от междинното за страната. Стандартът на ИТ промишлеността в Германия или Англия е доближат и в България, безапелационни са от БАСКОМ.

От асоциацията са безапелационни, че повишението на оптималните осигурителни прагове ще повлияе на резултатите в проучването.

За 2017 година софтуерните компании са платили 70,6 млн. евро. С покачването се чакат още 15-16 млн. евро. Дори аутсорсинг фирмите ще бъдат наранени от тези промени, допълниха специалистите.

" Това е налог Успех. Ако си сполучлив в България, би трябвало да бъдеш осъден ", счита Димитров.

По думите на Папазова 4300 души са дали отговор на анкетата, като обгръщат представители на всички възрастови групи като се изключи деца и възпитаници.

Председателят на БАСКОМ е безапелационен, че би трябвало да се насочи обръщение, че можещите хора могат да съумяват в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР