Исус Христос върши чудеса с помощта на вълшебна пръчица. Това

...
Исус Христос върши чудеса с помощта на вълшебна пръчица. Това
Коментари Харесай

Христос с вълшебна пръчка като Хари Потър

Исус Христос прави чудеса благодарение на вълшебна пръчица. Това са сюжетите на два от удивителните фрески в раннохристиянската гробница, открита в центъра на Пловдив и изложена в Археологическия музей. Гробницата се е намирала в Южния некропол на Филипопол и е датирана от началото на IV век.

На северната стена върху камъка е изрисувано евангелското знамение - Христос възкресява Лазар, а против нея на южната - по какъв начин Спасителя изцерява парализирания мъж („ разслабения “ според синодалното издание на Библията). Другите две подиуми съдържат мистични знаци - двойка пауни, които държат кантарос (съд с жива вода), и хризма с венец и две палми.

През май 2012 година строителни служащи от ЕВН стартират прокарването на топлопровод на ул. " Г. М. Димитров " в Пловдив и инцидентно се натъкват на старината. Екипът на археологът Мая Мартинова-Кютова организира избавителни разкопки и открива гробницата с ширина един метър, дължина - два метра и височина - 1,40 м.

Вътре я чака изумителна „ картинна изложба “ отпреди 17 века. „ Това е най-древното изображение на Христос у нас и едно от най-старите в света. Изрисуваните върху стените древен подиуми нямат паралел по нашите земи, а най-близките им сходства са в катакомбите на Рим. Стенописите са изрисувани с доста добре непокътнати бои в пет цвята - алено, бяло, черно, охра и зелено “, изяснява Мартинова.

Исус е с къса къдрава коса и без брада. Облечен е с туника и палиум, като благороден представител на гръко-римското общество. Не се вижда и ореол към него - ореолът се появява в християнската иконопис към края на четвъртото столетие.

Рисунките в гробницата са измежду най-древните познати изображения на Христос по света. Първите християни, измежду които е било авторитетно юдейското крило, избягвали да рисуват Месията. Враждебно настроени към всякакво идолопоклонство, те почтително спазвали втората Божия заповед: „ Не си прави идол и никакво изображение на това, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи ". Първоначално вярващите са изписвали страхливо неговите букви (хризмата), употребили са и завоалирани знаци - риби, пауни и други.

Най-ранният портрет на Исус е открит в руини от храм в античния град Дура-Европос (град Салихия на брега на река Ефрат в днешна Сирия). Стенописът от 235 година показва сцената с излекуването на парализирания мъж -същата, която срещаме и в Пловдивската гробница.

През идващото столетие се появяват и рисунки в подземните гробници на знатни християни в катакомбите на Рим. Сред тях се среща и възкресяването на Лазар. В някои подиуми Исус също прави чудеса благодарение на вълшебна пръчица - преобразяване на водата във вино, умножаването на хлябовете и рибите и други. Изследователите акцентират, че магическата палка на Спасителя се появява в светите ликове след II век и изчезва при оформянето на иконописния канон през VI век.

Пловдив е измежду първите християнски центрове на света и е изцяло разумно тук да се срещат неповторими находки. Общината тук е основана четири години след разпятието и възкресението на Христа. Първият свещеник на Филипопол е свети деятел Ерм. Според преданието ученикът на деятел Павел основава катедрата си под тепетата през 36-37 година

Началото на четвърти век, когато е издигната гробницата на знатния пловдивчанин, е превратно време за християнството. През 313 година императорите Лициний и Константин издават Медиоланския едикт, с който се приключват гоненията и християнството е прието за равноправно на другите вероизповедания в Римската империя.

В този интервал се постанова новият знак на Христовата религия - кръстът. Негов прототип е хризмата. Хризмата е монограмът на името на Христос, в който са вплетени буквите Х и Р. Отстрани до тях постоянно са изписани буквите α (алфа) и ω (омега). Като християнски знак е позната още в апостолските времена и се почитала като „ щемпел на живия Бог “.

Паунът носи Божието око

Пълен с езотерични знаци е и четвъртият сюжет на гробницата - двата пауна с кантароса. Пауните също са познати от стенописите в катакомбите на Рим от четвъртото столетие. Две изобретателно направени мозайки с пауни бяха открити при разкопките на Голямата епископска базилика на Филипопол от IV век. Върху едната сцена са пристъпвали вярващите на влизане в църквата.

От антични времена паунът се среща в разнообразни езически обичаи. Ранните християни го възприемат като знак на Христос по няколко аргументи. Съществува легенда, че паунът е нетленен - неговите остатъци не гният. В причудливите рисунки на неговата опашка пък се срещат десетки очи, което се е смятало за облик на Всевиждащото божие око.

Паунът се храни с отровни змии и други гадини, гълтам отровата им без последици за здравето. Не на последното място - перата му всяка година окапват, с цел да пораснат на идната други - още по-ослепително красиви. Тази специфичност на пауна въплъщава възкресението на Христа.

В рисунката на гробницата в Пловдив двата пауна са кацнали на кантарос - съд за разбъркване на вино и вода. В случая християнската притча е явна ​- чудото с превръщането на водата във вино, а също и „ живата вода “ - безконечният живот в Христа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР