Историята за печално известната криптовалута OneCoin и на една от

...
Историята за печално известната криптовалута OneCoin и на една от
Коментари Харесай

Скандалът с криптовалутата OneCoin ще вдъхнови създаването на сериал

Историята за печално известната криптовалута OneCoin и на една от нейните основатели - българката Ружа Игнатова е на път да се трансформира в ефирен трагичен сериал, написа Decrypt.

Подкакстът на BBC Sounds, който наблюдава изгубването на така наречен криптокралица, ще бъде подстрекател на историята. Негови създатели са Джейми Бартлет и Джорджия Кат. Те ще бъдат и продуценти на телевизионната драма, дружно с Ед Рубин и Ема Броутън от телевизия New Regency.

Коя е Ружа Игнатова?

Подкастът Тhe Missing Cryptoqueen наблюдава историята на българския бизнесмен Ружа Игнатова, която пуска криптовалута, наричана OneCoin, през 2014 година Инвеститори от 175 страни вложиха 5 милиарда $ във финансовия инструмент. Основателката ѝ обаче изчезна през 2017 година, откакто стана ясно, че валутата е машинация.

Според документи, с които разполагали BBC, през 2016 година британците похарчили 30 милиона евро за OneCoin, като единствено за седмица вложили 2 милиона евро. И от други страни също са постъпвали вложения в криптовалутата - Германия, Китай, Съединени американски щати, Бразилия.

Разследване на BBC разкри, че макар, че валутата се продава, тя няма блокчейн. Докато вложителите в OneCoin стартират да стават все по мнителни, Ружа Игнатова подхваща пътешестване от София към Атина през октомври 2017 година и от този момент не е била виждана.

През 2019 година на Игнатова задочно са повдигнати обвинявания за пране на пари и измами. Брат ѝ Константин се признава за отговорен по обвинявания за пране на пари, само че към момента не е наказан - изправен е през опасност от 90 години затвор. По време на правосъдните процеси Игнатов разкри, че сестра му е живяла в София преди да изчезне и, че от този момент не се е чувал с нея и добавя, че се страхувал дали някой от околните им няма да я съобщи на ФБР.

Адвокатът на OneCoin Марк Скот също е приет за отговорен за пране на пари, както и за банкови измами в Окръжния съд на Съединени американски щати в Манхатан и ще бъде наказан по-късно този месец.

Подкастът на BBC The Missing Cryptoqueen дебютира през септември 2019 година Доста бързо той събра 3,5 милиона изтегляния и стана първи в ранглисти на iTunes във Англия. " Това е история за корупция и машинация ", декларира Рубин и добавя, че е разчувствуван, че ще има опция я осъществя на екран.

Лекцията на създателят и водещ Джейми Бартлет на тематика " Как загадъчната тъмна мрежа минава в мейнстрийм " събрира съвсем четири милиона гледания в платформата за водеоклипове YouTube. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР