Историята за английския капитан, спасен от индианска принцеса, е разказвана

...
Историята за английския капитан, спасен от индианска принцеса, е разказвана
Коментари Харесай

Истинската история на Покахонтас

Историята за британския капитан, избавен от индианска принцеса, е разказвана безчет пъти, в това число в доста филми и анимации. Твърде постоянно обаче бяга от истината.

Основното е правилно, съгласяват се множеството историци: другарството сред буйно индианско момиче и прагматичния англичанин се е оказало от значително значение за Джеймстаун, евентуално даже е избавило колонията.

Смит, елементарен мъж с невероятен кураж и приключенец по душа, се включва в експедицията на Вирджинската комерсиална компания през 1607г на 27 години. Преди това се бил във Франция, плавал из Средиземно море, бил хванат в Трансилвания, след което продаден в иго и най-после съумял героично да избяга и да се върне в Англия.

На път за Вирджиния, амбициозният Смит се бърка в работата на водачите на експедицията толкоз доста, че е задържан по измислени обвинявания за бунт.

При идването си в Джеймстаун обаче, той се потвърждава като незаместим кадър, изключително в покупко-продажбите с месните алгонкински индианци, населяващи района. Той научава езика им и стартира да търгува с тях, а в следствие употребява композиция от мощ и дипломация, с цел да подкрепи развиването на колонията.

Един ден в края на 1607г, до момента в който изследва река Чикахомини, Смит е хванат от индианци и отведен в столицата им Веровокомоко, намираща се на брега на днешната река Йорк.

Смит е изправен пред група индианци и вожда Поухатан. Сред събралата се навалица била и обичаната щерка на вожда, момиче на към 11 години. Нейното име било Матоака (Малко снежно перо), само че поради игривия й манталитет, татко й я наричал Покахонтас (Малка палавница).

По описа на Смит, той бил наказан от Поухатан и трябвало да бъде пребит до гибел, само че Покахонтас се втурнала към него и го прегърнала, умолявайки татко си да пощади живота му. За повече от 4 века историята неведнъж е отхвърляна и обсъждана още веднъж, като даже през днешния ден някои историци я одобряват частично за вярна, а други я отхвърлят изцяло.

Почти несъмнено обаче, имайки поради възрастта на Покахонтас, не може да става дума за обич, а по-скоро за другарство. През идната година, Покахонтас посещава колонизаторите и им носи храна. Превръща се във връзка сред заселниците и индианците, като по този метод още повече издига смит като значима фигура измежду враждуващите колонизатори.

През октомври 1609г, Смит е тежко ранен при детонация на торба с барут върху крайници му и отплава за Англия, където да се възвръща. Неговото неявяване лишава колонията от лидер, чиито умения евентуално са щели да спасят доста животи през идните сложни времена.

Покахонтас, на която е казано, че Смит е мъртъв, стопира всевъзможен контакт със заселниците, само че през 1613г е отвлечена след експлоадирането на война сред индианците и заселниците. Докато е в плен учи британски, покръства се и приема християнското име Ребека. Тогава се и среща с Джон Ролф, за който се омъжва. Тяхната връзка оказва помощ за сключването на мир, траял 9 години. Колонията се стабилизира и стартира да се уголемява, частично поради Ролф, който първи сполучливо култивира тютюн в Северна Америка.

Виждайки въздействието на Покахонтас, Вирджинската комерсиална компания взема решение да я изпрати в Англия като знак на опитомените „ диваци “ от Новия свят и триумфа на Джеймстаун.

През 1916г с Ролф отплават за Англия и идват там на 12 юни. Обикалят Лондон с колесница, придружавани от още 11 индианци. По това време Джон Смит живее в Лондон, само че не се среща с Покахонтас. Пише обаче на кралица Анна, брачната половинка на крал Джеймс, молейки я с Покахонтас да се отнасят като с кралска персона.

На идната година Покахонтас се среща с краля, въпреки той да бил толкоз скромен, че тя схваща с кого се е срещнала едвам по-късно.

Покахонтас не била принцеса в подтекста на поухатанската просвета, само че Компанията все пак я показала като такава на англичаните. Мнозина по нейно време считали Поухатан за държател на империя и затова щерка му за тях била принцеса. Освен това самата Покахонтас впечатлявала всеки, който срещнела със своето държание, отговарящо на това на дъщерята на крал.

В началото на 1617г, Смит най-сетне среща двойката на едно обществено събитие и по неговите думи, когато Покахонтас го видяла, „ без да споделя нищо се обърнала, прикрила лицето си и изглеждала смутена “, след което останала уединено за няколко часа. По-късно двамата беседват и тя му споделя, че го е считала за мъртъв.

Смит прави две пътешествия до Нова Англия, само че му е неразрешено да се върне във Вирджиния, където си бил основал прекомерно доста врагове. Покахонтас и Ролф се пробват да отплават още веднъж към колонията през април 1617г, само че тя се разболява и умира в ръцете на Ролф при завръщането им в Англия.

Не е известно каква тъкмо е повода за гибелта й, като съгласно теориите може би се е разболяла от едра шарка, пневмония или туберкулоза. Според някои пък може да е била отровена.

Покахонтас и Ролф оставят след себе си един наследник, Томас Ролф, роден през 1615г, преди двамата да заминат за Англия. Наследници на доста от първите семейства във Вирджиния могат да проследят родословното си дърво до Покахонтас и вожда Поухатан, в това число известни персони като Едит Уилсън (съпруга на президента Удроу Уилсън), адмирал Ричард Бърд (първият достигнал със аероплан Северния и Южния полюс), Хари Бърд (губернатор на Вирджиния), Паулина де Ротшилд (съпруга на барон Филип де Ротшилд), някогашната Първа дама Нанси Рейгън и астрономът Пърсивал Лоуел (благодарение на който е открита Плутон).

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР