„Историята ясно е показала, че не различията са проблеми на

...
„Историята ясно е показала, че не различията са проблеми на
Коментари Харесай

Радев на ифтара за Рамазан: Не различията са проблем на човечеството, а разделението

„ Историята ясно е посочила, че не разликите са проблеми на човечеството, а разделянето и омразата. Че войната не взема решение проблемите, а в противен случай - задълбочава ги, причинявайки опустошения, гибел и големи премеждия “. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си на обичайна вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

„ Искам да благодаря на посланиците на десетки страни от целия свят, че споделят тази свещена вечеря с нас и дано използваме този случай, с цел да осъдим дружно експанзията и безумната братоубийствена война, която опустошава земите на север от нас. И да призовем дружно за нейното неотложно преустановяване “, сподели президентът.

„ Истинската победа не се печели с експанзия и заличаване, а с мир и съгласие. Искам да благодаря за съдействието на основния мюфтия. Нека всички му пожелаем креопко здраве сили и мъдрост в виновна та му задача на нравствен лидер на мюсюлманската общественост в България “, добави Радев.

Държавният глава още веднъж по традиция е хазаин на обичайна вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан в България.

На събитието са поканени представители на обичайните вероизповедания в България и останалите религиозни общности в страната, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката.

„ За мен е голямо наслаждение още веднъж да бъда хазаин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Правя го от почитание към традициите на мюсюлманите в нашата страна. Ифтар символизира положителната воля, положителното съгласие и съдействието сред религиозните общности в Република България. Защото способства за междурелигиозния и междуинституционалния разговор в обществото “, сподели Радев.

„ По силата на традициите идния месец е отдаден на богоугодни каузи на молебствия и състрадание, само че отбягване на излишества. Още повече в предизвикателни времена като днешните човек е предназначен да вникне в смисъла на духовната храна, на силата на положителната воля, на съпричастността и любовта и разбирателството сред хората “, съобщи президента.

„ Мъдрият български народ е построил устойчива просвета на приемливост сред религиозните общности и през днешния ден продължава по същия път, наследен от нашите прародители. Нашите сънародници го демонстрират и през днешния ден в изискванията на тежка рецесия и неопределеност отворят домовете и сърцата си за хората, търсещи избавление от войната в Украйна “, сподели президентът.

„ Днес е първият ден на месец Рамазан в този ден ние сме на посетители на уважаеми президент на България в тържествената вечеря ифтар. Още един път показахте, че сте президент на всички български жители, без да ги разделяте на етническа и верска основа “, съобщи в своето слово основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи.

„ Днешната софра символизира сплотеността и единството на нацията. Рамазан е благословено време. В нашата традиция е посрещан с вяра. В Рамазан не трябва да забравяме обществено слабите и нуждаещите си тяхната орис е тестване и за тях и за богатите, които би трябвало да оказват помощ “, сподели основният мюфтия.

„ Времената в които живеем са сложни компликациите могат да бъдат преодолени когато се споделят с близък. В свещения Коран се споделя, че след всяка компликация идва облекчение. Времената, в които живеем са сложни - на пандемия и войни, и се молим скоро да пристигна облекчението. Днес нашата молба е за мир и съгласие. Убеден съм, че омразата няма да вземе превес, тъй като тя е израз на уязвимост, а вярващите са мощни хора “, добави доктор Мустафа Хаджи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР